Imam problem sa temperaturom CPUa, u pitanju je i7-3930k na MB Asus Rampage IV Extreme, Intel X79, Cooler za CPU je CPU Cooler Master Hyper 412S. Danas sam po prvi put probao neki overclock, gledao sam neke specifikacije i receno je da moze bez problema da se digne sa 38 fabrickckog na 44, ja sam digo to na 42 cisto da na preteram. Znaci ovde je overclock jednostavan, samo se to jedno podesavanje pomera. Onda rekoh ajde da instaliram koji program da vidim kolka je temeperatura CPUa. Ovako kada nista ne radim ona je negde 37-45, medjutim kada sam ukljucio 3D render (sva jezgra na 100%) temperatura je dosla na preko 75 na jednom jezgru je isla i preko 80.
Sada rekoh sebi J*** overclock vratim ja bios na default, i ajde ponovo da uradim test temperature kada ukljucim render. Kada i na ovo default kada krene render temperatura veom brzo stigne na preko 70 (68-73). Kada stavim ruku na hladnjak ono jeste topao ali nije vreo. Ono sto me plasi je to sto sam procitao da temperatura CPUa nebi trebala da bude duze vremena iznad 70, ja ostavim comp na render po 12 i vise sati.
Jos edna stvar je to sto svugde pricaju da ovaj sistem je dobar za overclock, to jest da moze da radi na 50 bez ikakvih problema ako imas neko bolje hladjenje, meni na default setingu dostize vec kriticne temperature. Jedino da ga hladim tecnim azotom :)))
Na jednom forumu sam video da neki pricaju da je ovo normalna temperatura. Ja licno ne kapiram u cemu je problem, jel je hldanjak dosta veliki, trebao bi dobro da hladi (veci hladnjak bi mi iso preko slotova za memoriju), dali su mozda ovi sto su mi sklopili comp nesto zeznuli?
Takodje me buni to sto overall temeperatura CPU core je ok 60 dok pojedinacnih jezgara je mnogo veca.