U svetu je uobiacajeniji izraz "plagijat".
Konkretan slucaj: firma za koju radim, InfoXpres, povremeno angazuje saradnike koji svakako daju odredjeni i autorski doprinos izgledu sajtova koje radimo. Ja sam recimo sve moje radove ustupio na koriscenje firmi InfoXpress, jer od toga imam i interes. Desilo se ovih dana da je jedna od saradnika (nije bitna adresa ni ime, jer raspravljamo sada o principima) koji je kod na sradio dizajn i flash, otvorio firmu i na sajtu svoje firme u portfoliju predstavio radove - sajtove koje je radio InfoXpress kao svoje. Nigde nije eksplicitno pisalo da je to radio infoxpress vec su samo navedeni sa opsiom tehnologija i modula: php, mysql, napredno pretrazivanje, CMS (administracija), aukcioini sistem itd.
Na moju molbu da ako zele te radove da predstave kao svoje da navedu sta su zapravo i radili: dizajn i flash, to su odbili, cak su napravili neku "crnu listu" gde su me odmah stavili sa napomenom da niko ne radi sa mnom

Interesuje me dakle sada misljenje ES javnosti: da li neko ko je u nekoj firmi radio kao radnik ili saradnik, moze bez saglasnosti firme da te sajtove u celosti predstavi kao svoje ili ne moze. Moj stav je da ne moze i da je to plagijat. Ako ima ovde pravnika zamolio bih za strucno misljenje, i moguce pravne lekove u slucaju ovakve zloupotrebe.
InfoXPress www.infoxpress.co.yu
...Just Web Site is Not Enough
------------------------------
+381 (0)63.80.000.20
+381 (0)63.80.000.30
------------------------------