OK, uradio si dosta posla, uglavnom dobro. Deo na levoj strani, "skola poseduje skutere koji mogu biti razlicitih kategorija" je dobar.
Sto se tice placanja, potrebne su male ispravke. Prvo, placa se po ugovoru. ZNaci, ugovor moze da ima dve vrste placanja, koje si oznacio kao "Pojedinac" i "Preduzece". Tu sad nastaje problem.
Ako placa pojedinac, onda moze imati vise rata - vise profaktura, znaci
ugovor : profaktura = 1: vise.
Ako placa preduzece, situacija je obrnuta. Na jednu profakturu mozemo da stavimo vise ugovora. Znaci imamo:
profaktura : ugovor = 1:vise
U jednom slucaju ugovor je na strani 1, a u drugo profaktura je na strani 1. To nam ne dozvoljava da napravimo cistu specijalizaciju (tada bi ugovor uvek bio na strani 1). Zbog ovoga sam rekao na pocetku da je zadatak surov.
Zadatak se ne moze resiti potpuno samo u E_R dijagramu, moraju s edopisati i dodatni uslovi.
1) Ako se ugovor nadje na fakturi kandidata, ne sme isti ugovor da se nadje na fakturi preduzeca
2) Svako preduzece sme da ima na fakturi samo radnike koji rade u tom preduzecu
Da se ovo postigne, potrebno je uvesti superkljuceve i neke CHECK constraints. Ja ne umem to da prikazem sve na E-R dijagramu, jer E-R dijagram pokazuje samo FOERIGN KEY ogranicenja, i PK. OStalo se ne viid iz dijagrama, ali nama u ovom slucaju treba. Evo ti slika pa vidi kako ces to da prevedes na korektne simbole. MOje strelice su od roditelja prema detetu, 1:vise ili 1:1. Neke ocigledna PK nisam naznacio na slici (Ugovor, KAndidat). Uh, i Ugovor u tabeli "Stavke fakture preduzeca" mora biti UNIQUE, da se ne bi pojavio na vise faktura (to s evidi iz veze 1:1 sa ugovora na stavke faktura).
Srecno