Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije

[es] :: Wireless :: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije

[ Pregleda: 3374 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mnesa
Nebojša Mihajlović
Software Engineer, PSTech
Zemun

Član broj: 4177
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.nutricionisti.org

+1 Profil

icon Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije16.04.2012. u 13:46 - pre 158 meseci
Imam problem sa korišćenjem interneta (tj. čovek kome pokušavam da namestim). Provider je 3DNet (preuzet od Orion telekoma) - lokacija ako je to bitno je mesto Sakule. U pitanju je Wireless konekcija pri čemu su oni postavili svoju opremu. Ukoliko koristim samo njihovu opremu i povežem samo jedan računar - internet funkcioniše OK (ovo uzeti sa dozom rezerve zbog prekida, seckanja, brzine koja ne odgovara u potpunosti ugovoru, ali ... funkcioniše).

Problem nastaje kada želim da u igru uključim više (konkretno 2) računara. Između njihovog modema (ako se tako zove) i računara sam ubacio TP-LINK WR 543G. Podešavanja rutera su skoro pa fabrička -s obzirom da je njihova oprema u 192.168.1.x opsegu, promenjen je samo opseg adresa na ruteru sa default 192.168.1.x na 192.168.2.x, kao i user/pass za pristup ruteru i SSID i odgovarajuca sifra. Ukljucen je DHCP, nikakve rezervacije adresa ili rutiranje portova nisu uradjene. U varijanti sa ruterom - ne radi sledeće:

- iz Outlook Express ne radi slanje poruka na GMail (primanje radi)
- ne mogu da pristupim GMail iz nijednog browsera - prikaže login stranu i zaglavi na progress bar kada bi kao trebao da otvori stranu. Ne radi ni u onom starijem (standardnom modu)
- ne rade klipovi na YouTube
- ne mogu da pristupim sa udaljene lokacije računaru koristeći TeamViewer

Naglašavam da sve ovo radi ukoliko ne koristim ruter. Takođe jedan od ta dva računara sam probao kod mene kući koristeći SBB kao provajdera. Na SBB-ov modem sam prikačio isti taj ruter, sa istim podešavanjima. Naravno tada je sve radilo bez ikakvih problema.

Pokušao sam sa njihovom tehničkom podrškom, ali sem odgovora da je signal sa njihove strane odličan i predloga da ću promenom DNS servera na podešavanjima računara rešiti problem (što naravno nije pomoglo) nisam dobio nikakvu drugu informaciju.

Imate li bilo kakav predlog ili ideju šta bi moglo da bude u pitanju?

Odgovor na temu

tox master
RS

Moderator
Član broj: 57200
188.124.216.*

+122 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije16.04.2012. u 14:28 - pre 158 meseci
Koje parametre dobijas na mreznoj kartici sa modemom a koje preko tp linka?
Jesi probao da iskljucis firewall na tp linku?
Koja je MTU vrijednost podesena u wan podesavanjima tp linka i kako je podesen wan conection type (Dynamic IP/Static IP/PPPoE/801.1X+Dynamic IP/802.1X+Static IP/Big PondCabel/L2TP/PPTP)?

Odgovor na temu

Slobodan Milivojevic
One IT
Pirot / ni.ac.rs

Član broj: 7062
*.exe-net.net.

Jabber: poglavica@elitesecurity.org
Sajt: www.slobodanmilivojevic.i..

+363 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije16.04.2012. u 15:02 - pre 158 meseci
Probaj da promenis MTU setovanje na recimo 1400b.
Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?!?!?!?!
www.oneit.rs :: www.koktelbar.rs ::
www.fissoft.net

Fiber on steroids:
http://www.speedtest.net/my-
result/3821970146

Odgovor na temu

Miroslav Cvejić
Technical Lead
Shift 4 Payments
Vilnius, Lithuania

Član broj: 802
*.adsl-3.sezampro.rs.

+537 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije16.04.2012. u 15:21 - pre 158 meseci
Probaj ruteru na WAN portu dodeliti MAC koji je na računaru na kom (kada je sam) radi pristup internetu neometano.

Takođe, šta misliš o suludoj ideji da kontaktiraš njihovu tehničku podršku?

Odgovor na temu

mnesa
Nebojša Mihajlović
Zemun

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije16.04.2012. u 21:07 - pre 158 meseci
@Tox Master & Slobodan Milivojević: Default vrednost na TP-LINK routeru je 1500 i tako je i podešana. Definitivno ću probati sa 1492 i 1400 pa da vidim da li će biti nekih promena. Mali problem je kako da obučim tehnički nepotkovanog korisnika da to uradi, ali večeras sam mu dao moj ruter (TP-LINK WR741ND) kako bih eliminisao eventualni problem sa ruterom (a ja trenutno koristim njegov ruter bez ikavkih problema) i obučio ga kako da izvrši tu promenu.

Firewall je isključen i sve napredne opcije su isključene (fabrička podešavanja). WAN Connection Type je podešen da Dynamic IP. Parametri konekcije su mi problematični za podešavanje (70km razdaljine i pitanje kada ću sledeći put otići tamo) i upoređivanje. U svakom slučaju probaću da uporedim i vidim koje su razlike, čim budem imao priliku da budem na licu mesta.

Od dodatnih informacija, njegov komšija je imao sličan problem i proradilo mu je kada je promenio ruter - tj. prešao sa TP-LINK na neki ASUS-ov, što mi opet potvrđuje da je problem u nekom parametru na ruteru.

@Miroslav Cvejić: tehnička podrška je već kontaktirana, ali bez ikakvog uspeha ili bilo kakvog smislenog predloga (jedino što su rekli je da je sa njihove strane signal odličan i da postavim DNS na klijentskim računarima). MAC adrese nisam probao (s obzirom da većina drugih stvari radi - mogu da otvaram neke druge sajtove), ali probaću čim budem u prilici.

U svakom slučaju hvala na odgovorima i javljam rezultate kakvi god bili.

Odgovor na temu

mnesa
Nebojša Mihajlović
Zemun

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije24.04.2012. u 18:52 - pre 158 meseci
Evo konacno odgovora. Poslao sam svoj ruter da proba sa njim i rezultat je da sve radi.

Pri tome i dalje su na ruteru ista podesavanja (skoro pa fabricka), kao i na prethodnom ruteru, dakle:

- DHCP
- Dynamic IP
- MTU 1500 - sto je default vrednost
- Bez firewalla, rezervisanja portova, bez kopiranja MAC adrese

Sa druge strane - ja trenutno radim sa njegovim ruterom - i nemam nikakav problem (SBB).

Jos neka ideja?

Hvala

Odgovor na temu

Mile-Lile
Beograd

Član broj: 269936
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+79 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije24.04.2012. u 19:36 - pre 158 meseci
A jesi li probao da njihov modem/ruter staviš u Bridge, a na tp linku u WAN Connection Type odradiš PPPoE? I još nešto, meni liči da je problem do browsera pa bih na istu (problematičnu) šemu modem+ruter prikačio neki laptop da i to isključim...

Odgovor na temu

mnesa
Nebojša Mihajlović
Zemun

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije30.04.2012. u 21:32 - pre 158 meseci
@Mile-Lile: ne bi trebalo da je u pitanju browser posto je probano na 2 racunara (IE + Firefox + Chrome). Ovo drugo nisam probao ... i nisam siguran ni kada cu moci da probam posto sam udaljen 70km od rutera :( Pri tome nisam ni siguran sta bi tacno trebalo da uradim da modem/ruter postavim u bridge, pa bih voleo malo detaljnije objasnjenje ako ti nije problem.

Jos jednom hvala svima, za sada barem imam neki workaround ;)

Odgovor na temu

[es] :: Wireless :: Problem - 3DNet (Orion) Wireless, router i deljenje konekcije

[ Pregleda: 3374 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.