shadow88 shadow88 Tehnicar automatike i elektronike Dizel elektro agregata Energoglobal d.o.o Novi Sad
Član broj: 217056 Poruke: 3077 *.adsl-a-1.sezampro.rs.
Jabber: ljubicicrobert@yahoo.com
|
ima , ja sam pravio prost uredjaj , nemam sad semu ali je radio na principu merenja struje koja se dobijala kao sa earth battery, dva lima, jedan od mesinga , drugi od pocinkovanog celika, zakopani na dubinu od 20cm u zemlju , sasvim su pristojno okidali LC rele koji je okidao ventil na 12V sa zenericom i kondenzatorom, a 12VDC za ventil sam dobijao sa solarnog panela i male baterije, ovo je radilo zadivljujuce dobro i precizno, pouzdano za navodnjavanje pre 10 godina, a kasnije sam se upoznao sa OP om :)
moze da se uradi i sema za paljenje navodnjavanja i za vrucinu , u most povezemo termistor, potenciometar a u drugu granu dve sonde u zemlji i potenciometar , to pustimo na OP i sprava radi... jedino ostaje problem ako je to za njivu , odakle dodati napajanje ? solarni panel je dobro ali skupo resenje i tesko da ga neko nece ukrasti, ali mozda bi bas earth battery mogao doci u obzir ako se odreknes par kvadrata zemlje ? mogu se napraviti citave celije i sve spojiti u jedan " akumulator ", samo ne znam koliko se zaista snage moze izvuci sa ovim, ja sam sa dve saksije napajao LED belu na direktno tj dve celije, sa jednom sam istu led napajao preko step up-a . pitam se koliko bih snage mogao izvuci iz baste od 100 kvadrata , pod uslovom da ploce zakopam dovoljno duboko da ne smetaju biljkama.
|