Aha to, Unrelated mogu biti objekti koji na neki način nisu potrebni, suvišni su, mada to nisam viđao.
Malo me podsećaš na sebe, ali iz 1994. godine. Tada sam se zaposlio u Livnici Kikinda i stigao je za ceo jedan pogon prvi računar. 486/100 MHz sa 4 MB memorije. U drugim OUR-ima je bilo dosta 386-ica i 286-ica. Čudo tehnike. Znali su da treba, da je ideja dobra, ali nije bilo ko da radi na njemu. Onda sam ja uzeo da se bakćem s njim (znali su da imam iskustva sa "tim kompjuterima" jer sam se bakćao sa Galaksijom i Spectrumom) i - eto - prvi put seo za PC.
Onda kreni, pa uči sam kako znaš i umeš, a to se svelo na probaj ovo, probaj ono i otkrivaj šta sve čemu služi. Nije bilo knjiga, Interneta, obuke, bilo je malo onih koji znaju nešto, a takvi ljubomorno čuvaju znanje. Uglavnom, sve sam. Čak i jezik, učio sam u školi nemački 9 godina, a nijedan čas engleskog. Danas tečno pričam engleski, takođe sam sam naučio.
Posle par meseci prebacio sam papirnu evidenciju kvarova glavne mašine i obim proizvodnje u Excel. Umesto da čekaju četvrtak da saznaju rezultate za prethodnu nedelju, da to neko peške obračuna, direktor je išao na kolegijum u ponedeljak ujutru sa rezultatima. Bilo je potencijala da tu podignemo proizvodnju, imao sam ideja... ali tada je već sve išlo nizbrdo. Lili smo malo više za vojsku, a to je bilo plaćeno ko zna kako, verovatno nikako. Tokom sankcija glavni proizvod tog pogona, liveni fitinzi, su bili pakovani u kutije na kojima je pisalo "Made in Italy" pa išlo preko Italije uz paprene provizije. Tako od firme sa 5500 zaposlenih i dnevnim obrtom od milion dolara ostade "nešto". To "nešto" je mnogo kasnije kupio Cimos koji i danas radi, a od Livnice Kikinda, čuvene u celom svetu - jer su neke stvari mogli da reše samo ovde i nigde više(!), ostane legenda.
Kasnije sam otišao u distribuciju gasa, pa tamo krenuo od nule - svu papirnu evidenciju da prebacim u elektronski format, a evidencija... užas živi. Važno je bilo da stiže lova, da ide čitanje i računi, a održavanje mreže ko šiša, još se nije ništa kvarilo toliko. Još "taj program", kome to treba? Gurali smo i uradili mnogo.
Tako da - vidim da si i ti u nekoj sličnoj situaciji. Ma koliko čudno zvučalo napravi sam kako valja i do kraja. Posle će se neka vrata sam otvarati, ti ćeš naučiti dosta, a ovi što sad lenstvuju i zakeraju će ostati tu i takvi do penzije, kukajući kako nemaju sreće u životu.
Da ne bude samo žalopojki - Access 2007 nema problema sa Unicode osim te jedne stvari što sam primetio. Možda je i redosled bitan, prvo napraviti takvu bazu u 2003 pa preći u 2007. Možda se samo onda dešava to. A pojava je dosta česta. Malo, malo, pa me neko pita isto. Onda idu obični saveti i redosled koji treba uraditi - sve u novu bazu, izbaciti naša slova i razmake iz naziva polja, compile, decompile, pa ako opet ne radi onda tražimo dalje.
Pozdrav,
Branislav