Kad skeniraš bežične mreže oko sebe, koliko ih hvataš? Ja 60+. To je mnogo i loše. Jesi u gusto naseljenoj sredini ili ne? Da eliminišemo da li je do kanala ili ne.
Drugo, da li je tvoj drugar makar malo dirao/premeštao svoj ruter? Može li da proba da ga pomeri i da antenu stavi u drugačiji položaj? Napisao sam već, njegova izlazna snaga je mala, on ima omni antenu od 3-4 dB i udaljen je 100m. Ako samo malo dođe u nepovoljniji položaj, to će drastično da se odrazi na kvalitet, tj. oscilaciju signala kod tebe, što je upravo slučaj.
Treće, ako bi on stavio jaču antenu (recimo omni 8 dB) to bi puno značilo za tebe. To je najjeftinije rešenje. Ako ti imaš samo jedan računar i ok ti je da budeš kablom vezan na svoj Ovislink, ne treba ti drugi ruter; ako to nije slučaj, treba ti (AP client i ruter, kao u mom primeru).
Najbolja, trajna, sigurna i najskuplja varijanta je da tvoj drug na svoj WiFi ruter kablom zakači još jedan ruter (koji bi radio kao switch) i na njega stavi usmerenu antenu ka tebi. Ti bi svoj Ovislink vezao u WDS bridge s njegovim novim ruterom. Time se eliminiše problem slabog signala predajnika koji prosto ne može da se pojača s tvoje strane.
To je moj predlog, no imaj u vidu da sam se u životu igrao samo sa dva rutera i jednom malom mrežom

.