@ veselinovic
Pa jeste Jovane, kad su u pitanju frekvence reda 100 Hz, onda i može, ali sa tim preskalerom nema šanse da se izmeri 5 MHz sa rezolucijom od 1 mHz.
No, da se ne preganjamo, da kažem da sam našao metode kojima se postiže tolika preciznost. Radi se o 2 metode: uprosečavanje i interpolacija, a interpolacija se obično radi na jedan od 2 načina. Uprosečavanjem ne može da se postigne tolika rezolucija, a interpolacijom se postiže danas oko 20 ps, odn. kao da imate ref. osc. na 50 GHz. Medjutim, ni jedna od tih metoda interpolacije nije baš lako izvodljiva u samogradnji, tako da ću verovatno da se odlučim za recipročnu metodu sa uprosečavanjem.
Suština je da meni tolika preciznost nije potrebna, ali imam drugara sa kojim sam ušao u celu priču kome takodje nije neophodna tolika preciznost, ali bi on voleo da tako nešto ima jer ipak se bavi pretežno RF-om i odličan je u tome. Ja, u stvari, imam neki frek.metar koji je možda i isti koji ima zoksy (trampio sam se pre dosta godina sa drugarom) i koji sam koristio maltene samo u periodu kada sam pravio one RF module. Ovo je više mentalni izazov za mene, a i možda i prilika da se napravi jedan veoma solidan komercijalni proizvod. Da se razumemo, nisu moje ambicije da napravim baš ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=PxHD0djsCg4
ali već kad se upuštam u ovo, voleo bih da bude što bolji. O karakteristikama neću dok ne bude gotovo, ali su za sada teoretski limiti prilično visoki.
Put kojim će projekat ići nije još definisan, ali se nazire nekoliko mogućih varijanti: od toga da se za početak i testove napravi klasičan sa direktnim merenjem, do toga da se odmah sve što treba za napredne funkcije ugradi u hardver (da se ne gubi vreme na ponovni razvoj) pa da se polako dogradjuje softver. Ja i dalje, ne bih li složio kompletan mozaik, čitam literaturu u kojoj se manje-više sve ponavlja, ali ponegde iskoči i neki novi detalj.
Još samo da kažem da sam razgovarao sa nekoliko ljudi koji se dugo bave elektronikom i kad sam im rekao šta današnji frek.metri mogu da postignu, nisu mogli da veruju, a jedan je čak rekao da je 20 ps naučna fantastika ;). Ništa čudno, i meni je tako izgledalo dok nisam pročitao neke stvari.
Pozdrav.
Sinisha