Evo ovako... Trebalo mi je malo vremena ali uspeo sam. Volim ovakve male izazove!

Što se tiče tvog šifrovanog teksta, nije ti uspela analiza učestanosti jer se radi o Vižnerovoj šifri kod koje to ne pali. U ovom slučaju dekripcija je malo teža ali ne i nemoguća. Uspeo sam da ti prevedm ceo tekst (
izuzetno zanimljiv tekst), i ključna reč je SRPSKAENIGMA! Ne preterano domišljato, ponavljanje nekih slova mi je olakšalo dekripciju!
Preveden tekst bi izgledao ovako:
U JEDNOM ZAMKU NA PLANINI CERU ZIVLJASE CAR TROJAN. IMADASE TRI GLAVE. JEDNA GUTASE LJUDE, DRUGA ZIVOTINJE, A TRECA RIBE. DANJU BORAVLJASE U SVOM ZAMKU NA CERU A NOCU U SIRINU NA SAVI. NARODU SE NIJE DOPADAO OVAJ NACIN ZIVOTA TE ODE I POTUZI SE SV.DIMITRIJU JEDNOM OD TROJANOVIH SLUGU I ZAMOLI GA DA UPITA SVOGA GOSPODARA CEGA SE ON BOJI. BOJIM SE SAMO SUNCA ODGOVORI TROJAN. CUVSI TO SVETI DIMITRIJE DA KONJIMA PUNE ZOBNICE PESKA MESTO JECMA A LJUDIMA ZAKAZE DA SVAKI SVOJIM PETLOVIMA POVADI JEZIKE DA NE BI PEVANJEM OBJAVILI TROJANU ZORU. TO NJEGA OMETE TE SE ZADOCNI I SUNCE GA UHVATI. ON SE ZARIJE POD PLAST SENA ALI DODJE BIK E PREVRNE SENO I ON SE POCE TOPITI. BEZECI OD SUNCA PRICA SE DA JE TROJAN OGLUVEO U SELU GLUSCI IZGUBIO TABANE BLIZU SELA TABANOVCI OSLEPEO KOD SELA SLEPCEVIC IZGUBIO STIT PORED SELA STITARI.
Stvarno zanimljiv tekst, ali ne znam zašto nije enkriptovan sa srpskim slovima (č,ć,ž,š,đ) već su ta slova izbegavana?
Autor je trebao u Vižnerov kvadrat dodati i ta srpska slova, tako ne samo da bi otežao dekripciju, već bi i koristio naš jezik onako kako treba!
U svakom slučaju, pošto si rekao da si početnik u kriptografiji, javi mi se na pp ako hoćeš da naučiš nešto više. Takođe možeš posetiti i
http://imprimatur.weebly.com. Tu imaš nešto o kriptografiji, sa primerima i objašnjenjima i ta tema se stalno nadopunjuje!
Imaš link u mom potpisu!
Pozdrav
Our duty is to be useful, not according to our desires but according to our powers.