Najpre oko antene jer je ista za sve donje varijante. Ne bih cudovishte na porozoru/terasi (citaj: grid sa slike), istrazio sam ovu listu:
a) TP-Link TL-ANT2409A 9dBi 2.4GHz Outdoor Yagi antena, 2.000 din
b) (mali) Yagi 15 dBi, oko 2.500 din
c) YAGI Y2418 18dBi Externa antena, 3.100 din
Poceo bih sa antenom a), pa ako ne ide, onda b), itd.
Slede (moje) varijante za realizaciju (nadjite najbolju!)
Jedan ruter
1) Sigurno ali sa znakom pitanja:
Najpre mi je savetovatno da uzmem jedan ruter (koji bi menjao dva na slici), i to Wireless AP OvisLink WL-5470AP, koji je 6.000 din i ima kljucni "Universal Repeater Mode" i provereno moze da zameni dva rutera sa slike. Em sto je skup, niko nije znao da mi kaze sledece: ako vec skinem njegovu antenu i stavim Yagi ili neku drugu i postavim je na prozor ili napolje -- kako ce ta ista antena koja je usmerena (ka ruteru od koga preuzima signal) -- onda da pokriva kucni WLAN (koji recimo gleda na drugi stranu)?
2) Najjeftinije
U specijalnizovanoj prodavnci preporucili su mi jedan ruter umesto dva: TP-Link TL-WA701ND-PoE 150Mb/s Wireless Lite N Access Point, Atheros, 1T1R, 2.4GHz, 802.11n/g/b, QSS Push Button, AP Mode / Multi-SSID Mode (up to 4 with VLAN) / AP Client Mode / Repeater Mode (WDS / Universal) / AP+ Bridge mode (point-to-point / point to Multi-point), WMM, CCA, Ping Watchdog, with 1 x 4dbi detachable Antenna, izlazna snaga 20dBm = 100mW, 3.200,00 din
(Spram njega 543G je 2.700 din koji ce se kasnije spominjati, nije neka razlika.)
Rekli mi da bi 701ND trebalo da moze da sve sto i Ovislink od 6.000 din sto sam isprva hteo, momak mi kaze da je upravo to licno probao (ima Universal Repeater). Ostaje gore pomenuti problem sto ce antena biti usmerena ka spoljnjoj WiFi mrezi, dakle treba da pokrije i spoljni prijem signala i slanje signala u kucni WLAN.
Dva rutera
Drugo resenje za iste novce je na gornjoj slici, 2 rutera. Ruter spojen s antenom (koji prima WiFi Net signal) zvacu "gornji" a ruter koji pokriva stan zvacu "donji", kako se i vide na slici.
3) Najjeftinije da radi:
Gornji ruter: TP-Link TL-WR542G, 2.600 din
Donji ruter: TP-Link TL-WR340G, 2.000 din
4) Malo skuplja varijanta da radi:
Gornji ruter isti: TP-Link TL-WR542G, 2.600 din
Donji ruter malo napredniji model: 542G, 2.500 din ("za svaki slucaj, mozda zateba jednog dana", izmenljiva antena, eXtended range)
5) Napredna eksperimentalna varijanta:
Da oba rutera budu TL-WR543G (skuplji su po 600 din, umesto 340G i TL-WR543G). Da li bih ta dva ista rutera onda mogao da vezem wireless, tj, da napravim wireless bridge, kako bih izbegao razvlacenje kablova (izmedju rutera) po stanu, a da vrze zeljenu funkciju?
* * *
Za kraj, da li boje imati 2 rutera umesto jednog, da li to treba da bude prva stvar o kojoj bi trebalo da razmisljam? Cena ispadne prilicno slicna u svim varijantma. Hvala svima koji su procitali do karaja, znam da sam ugnjavio. :)