Citat:
Nije problem motor ni pokrenuti ni zaustaviti.
Problem je to uraditi u pravom trenutku i na pravom mjestu.
Za to cu imati racunar, imacu program koji ce zaustavljati i pokretati po definisanom vremenu... U tome je i poenta, da racunar to sve kontrolise.
Citat:
Za pocetak uzmi jedan relej i prikljuci preko njega taj motor na paralelni port.
A onda zakaci na rotor parce kartona koje ce da ti glumi kazaljku pa probaj da napises program kojim ces tu kazaljku da dotjeras u neki zadati polozaj, npr. 45°, 53°,... ili cak samo priblizno na recimo svakih 30°, ili da obrne 3 kruga pa stane u nekom polozaju. Postignes li to za manje od pola godine - svaka cast!
Zasto bih ovo radio kad vec imam delove od stampaca, u kojima je motor prikljucen da pomera horizontalno neke delove... Jednostavno cu pokusati da se zaustavi na odredjenom mestu i to je to. Mada, kolikom je snagom opterecen taj motor, mislim da ce raditi precizno, jer je bas tesko pokrenuti ga rukom kad je spojeno sve tako, tako da cim prestane dotok struje ima da stane.
Citat:
Prvo ce da te j... fizika u smislu inercije i diferencijalnih jednacina koje ces morati numericki da rjesavas da bi znao koliko dugo moras drzati motor upaljenim da bi iz tacke A stigao u tacku B.
Zasto mi trebaju jednacine? Jednostavno cu proveravati na kompu, ako kad pustim napon u tačci A i ako ode dalje od tacke B, jednostavno smanjim interval...
Umesto "1000ms" ukucam "950ms" i idemo ponovo, dok ne nadjem odgovarajuce vreme...
A Windows nece blokirati jer ce sve ostalo biti iskljuceno, a ovaj program je skroz prost...

Mada, to je i nebitno, jer samo hocu da pocnem da radim sa ovim...
Hvala na savetu, mozda kad zapnem budem dosao ovde i trazio knjige koje si mi preporucio
@guslac, vec sam spajao i motor i led diode na port i znam kako radi.
A ne trebaju mi ti programi jer znam programiranje, tako da ja pisem program. ( Eh, da je sve programiranje, kako bi to lako zavrsio )
Znam koji su koji pinovi i sve to...
Cak je moguca i kombinacija pinova da se dobije jaci napon, ali je opet slab... :/
Ne, jedan motor je el. motor, "obican", a drugi je steper. Video sam da steper ima 4 zice, ali o tome cu kasnije. Sad mi treba ovo za povecanje napona...
Ovo oko brojeva ste progresili. Svih 8 pinova deluju kao jedan broj.
Ako posaljete 001 ( 00000001 ) pali se prvi, i ostaje upaljen dok se ne posalje 00000000
Ako posaljete 002 ( 00000010 ) pali se drugi i ostaje upaljen dok se ne posalje 00000000
Ako posaljete 003 ( 00000011 ) pali se prvi i drugi i ostaju upaljeni dok se ne posalje 00000000
Ako posaljete 255 ( 11111111 ) pali se svih 8 pinova, na svim ima napon, dok se ne posalje 00000000
Ae sutra cu otici da kupim te delove, pa cu pisati kako sam sastavio...