Imao bih nekoliko pitanja u vezi pocetka rada sa uC, ako neko ima volje/vremena da odgovori. Nisam do sada radio sa uC, ali imam
nekog iskustva sa digitalnom (74xx i 4000) i analognom (audio) elektronikom, sto (valjda) znaci da nisam totalni pocetnik.
Citajuci detaljno ovaj forum (Mikrokontroleri) i jos neke strane forume, odlucio sam da pocnem sa AVR uC. Instalirao sam
WinAVR/AVR Studio, sve to radi OK, i sada kao prvo treba da napravim programator.
Dvoumim se izmedju USBasp (koga AVR Studio ne prepoznaje) i AVRISP MkII Clone (koga AVR Studio prepoznaje), ali ne mogu da se odlucim koji od njih je bolji/pouzdaniji. Bilo bi veoma zgodno kada bih uC mogao da sprzim direktno iz AVR Studija,
a to USBasp ne moze. S druge strane, malo me zbunjuje sema AVRISP MkII.
Evo seme radi preglednosti:

Naime, autor koristi ATmega8L-8PU koji je deklarisan na 8MHz max u opsegu Vcc 2.7-5.5V, a na njega je povezao kristal od 12MHz, sto znaci
da ga je overklokovao 50%! Koliko je to pouzdano?
S druge strane, ako se koristi ATmega8-16PU, on ce bez problema raditi na 12MHz, ali je deklarisan u opsegu Vcc 4.5-5.5V, a na semi se
ATmega napaja sa 5V ili 3.6 V. Moze li ATmega8-16PU da (pouzdano) radi na 3.6V? I, kada ATmega radi na 5V, zar ne treba u tom slucaju
na D+ i D- dodati Zenerice 3.6V radi zastite?
Ili da jednostavno ipak pravim USBasp, iako kod njega ATmega8 radi samo na 5V (da li mu dodati preklapanje 5V/3.3V?), a AVR Studio ga ne prepoznaje?
Sta mi savetujete?
Nadam se da nisam bio suvise konfuzan...hvala unapred!