Prošle godine (2009.), u krajem 6. mjeseca sam kupio Toshiba Satellite A300D-205. Svi su govorili da baterija kratko traje al ajd, to nije neki problem.
Laptop je došao sa Windows Vista sustavom gore. Sve je s baterijom radilo u redu. Mogao je izdržati sat i pol do dva sata. I lijepo bi na nekih 10% preostale baterije upozorio a na 7 ili 6% bi otišao u hibernaciju. Tada bi priključio napajanje i nastavio raditi di sam stao.
Vistu sam držao par mjeseci i prešao na Win 7 Ultimate. Od tada samo problemi... Praktički laptop ne drži više od pola sata. Znaći, kad odem u Power Saver mod i pogasim sve programe i procese (procesor nekih 5 - 10 % opterečen, nekih 800 - 900 MB RAM-a se koristi) najviše mi predvidi do nekih sat vremena, možda koja minuta više.
Nije to jedini problem. Kad ostane nekih 37 minuta do kraja, laptop se iz čista mira ugasi. Tj. prvo nestale slika sa zaslona i još par sekundi zuji i svjetle lampice a onda prekine iz čista mira (kao kad ga nasilno ugasiš) i neće se više upalit dok ne spojiš napajanje. Kad ga ponovno upališ, dođe ono 'Start windows normaly' di ima za uć u Safe Mode itd. i naravno ništa što se radilo ne spremi. To je kao da sam iščupao bateriju...
Kad ga upalim, onda piše '6% dostupno i puni se' pod stanje baterije i piše da je ispražnjena do kraja. Prčkao sam po postavkama za Power Saver mod kad je na bateriji i namjestio lijepo sve da ide u hibernaciju. Čak sam stavio da već na 55% izbaci upozorenje a na 40 % da pređe u hibernaciju ali ništa... Opet se iz čista mira ugasio (vjerojatno ni na 55 % nije stigao). Tako sve skupa potraje do pola sata ako se ne radi ništa...
To mi nema nikakvog smisla... Laptop je još uvijek nov. Možda nisam bio najnježniji prema bateriji; kada grmi, iskopčam napajanje i nastavim na bateriji a ćim završi odmah ukopčam. Također, kad negdje idem zaklopim laptop (i ode u Stand By) i iskopčam iz struje i onda me cijeli dan nema (na Stand By-u se baterija malo potroši) i kad dođem, prvo uštekam napajanje. Također, imam naviku da ujutro prvo upalim laptop i onda dok se on podiže, uštekam napajanje. To sve vjerojatno šteti bateriji jer je praktički ne pustim da se do kraja isprazni. Također, u 98% slučaja, laptop koristim na punjaču. Al opet, još je relativno nov da bi toliko otišla baterija...
Ono što me šokiralo je to da sam pokrenuo CPUID Hardware Monitor program, koji inaće koristim za kontrolu temperature, i na dnu ima nešto za bateriju... Kod mene piše ovako:
Designed capacity: 49344 mWh
Full charge capacity: 37057 mWh
Current capacity: 14458 mWh (na 39 % napunjenosti)
Zašto designed i full charge capacity nisu isti??? Ili barem približno (npr. da je full charge barem 47000 mWh??)?
U ćemu je problem? Nisam valjda sjebo bateriju!? :S
Neda mi se nosit na servis jer nemam legalne windowse...
HVALA!