Treba da napravim neki veci katalog nekih prehrambenih proizvoda. Te proizvode prvo treba da fotografisem, da ih "sredim" u PS i prilagodim za stampu na stampacu koji imam pa onda i za stampariju.
Trebaju mi recimo ovako bljestavo lepe slike na papiru

a ne ovako

Na poslu imam nekoliko stampaca i od toga HP designjet 500ps 42" i HP designjet 90r sa vivera bojama. Znam da to ne moze da sluzi za trajnu stampu jer boje nisu tzv. solventne, ali ono sto bude trebalo da bude trajno nosicu u stampariju.
Pored toga imam i Nikon D5000, bez dodatnih bliceva i objektiva (samo ono sto ide uz njega) i ne znam da ga koristim

Kako citam ovde po forumu, savetuju da se slika u RAW formatu. Znam da je cela nauka ispodesavati taj fotoaparat, i da ljudi zavrsavaju fakultete za to, ali trenutno nemam vremena za sve to, niti novca da platim nekog drugog pa molim za pomoc. Znam i da gresim oko ISO podesavanja. Nekako sam isao logikom, da sto je veca brojka, to ce sigurno biti bolji kvalitet

Posto nemam blic, da li bih mogao iz tog marketa u kom radim da uzmem neke lampe, i kako da ih namestim da mi nadomeste blic? Koja sijalica da bude u tim lampama? Bela stedna neonkica? Da li mi treba nekoliko lampi da uperim sa razlicitih strana kako ne bih imao senke ukoliko stavim nekoliko artikala jedan pored drugog. Da li te lampe da uperim direktno u proizvod ili negde sa strane pa da pokusam nekako nekim papirom da rasprsim svetlost prema artiklima? Kako da napravim pozadinu kako bih mogao kasnije lako da isecem sve oko tih slika i da mogu da smestim neku drugu pozadinu pomocu PSa? S obzirom da imam dosta rolni papira za stampace, pa cak i rolne samolepljive folije za katovanje, da li to mogu da iskoristim?
Kako da ispodesavam aparat za ovakvo slikanje? Da li ima neka opcija u aparatu da snima direktno u CMYK ili on uvek snima u RGB ili sRGB, pa kasnije moram da prebacujem nekako u CMYK (jer je CMYK valjda potreban za stampu?)? Hocu li tako izgubiti puno u kvalitetu i bojama?
Posto koristim samo Corel Draw X3, a na nekom drugom racunaru koji nije u mojoj kancelariji mogu doci i do PS, kako da podesavam ICC profile. Dosta citam o njima i vidim da su jako bitni. Do sada sta god sam slao na stampu, stamparije mi nisu trazile nikakve ICC profile. Da li na ovim stampacima koje imam, imam negde podesavanja za profile, i da li moje programe moram da prilagodim tom profilu? Ako da, kako?
Takodje imam i neki bezvezni analogni LCD monitor. Kako bih mogao da ga kalibrisem, odokativno

Ponovo naglasavam, nemam nikakvog dodatnog novca za kupovinu boljeg aparata i dodatne opreme za njega, stampaca, kompjutera, monitora, kalibrisanje, programskih licenci, nego moram da iskoristim ono sto imam, a to sam vam nabrojao. Jedino sto mogu jeste da internom kupovinom kupim veci deo toga sto ima u prodaji u tom megamarketu u kom radim.
Znam da ljudi završavaju fakultete i da se ceo zivot uce kako da dodju do savrsenih fotografija, i da je to jedna velika grana umetnosti, pa samim tim i verujem da ce pojedinci, kao sto je obicaj ovde na forumima, da se podsmehnu mojim pitanjima i mozda sebicno sacuvaju svoje znanje, ali ja molim one voljne koji su nekada osetili da im je potrebna pomoc i savet da me razumeju i pokusaju da mi objasne. A verujem da ce mnogima pomoci vasa pomoc