Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pitanje oko zvuka

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Pitanje oko zvuka

[ Pregleda: 1315 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Pioneer cdj 200
Rovinj

Član broj: 150380
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.crotehnika.com

+19 Profil

icon Pitanje oko zvuka11.05.2010. u 11:27 - pre 182 meseci
Pozdrav drugovi, zanima me nekoliko stvari oko zvuka...

Imam doma liniju Kenwood RXD-303 i na nju prikačena dva Hi-Fi gramofonska zvučnika i paralelno s njima attenuator na koji je spojen aktivan subwoofer. Zvuk sa te linije mi je nekako čudan. Linija ima MOSFET pojačalo, ako se ne varam (2x70W muzičke snage), ima sve one equilaizere za podešavati, 3D itd.

To se sve lijepo čuje, ima lijep čisti zvuk i ako se podese dobro equilaizeri, lijepo se čuje. Problem je bas. Bas je nekako kao tupi. Jako grmi al sam udarac nema jaki bas. Više se čuje ono odzvanjanje. I zvučnici dosta jako tresu a bas nije tako snažan. Provjerio sam da nisam krivo spojio zvučnike, i nisam... Barem nebi smjelo (podrazumijevam da je crvena utičnica + na liniji a crna -). Budući da linija ima još dva izlaza za male surround zvučnike, ima straga prekidač koji ih pali/gasi. Danas sam se sjetio da sam čitao u uputstvima da to treba bit ugašeno ako nemam surround zvučnike jer izobličava zvuk prednjih zvučnika. Ja sam to ugasio i osjeti se lagano poboljšanje. Najbolji zvuk sam postigao tako što sam ugasio equilaizere na liniji i navio malo jače subwoofer. Al kutije praktički sada nemaju basa, subwoofer spašava stvar. Probao sam bez subwoofera samo kutije, sa Extra Bass funkcijom uključenom i nije to to. Jako lupaju al je bas tupi, odzvanja...

Probao sam drugu kombinaciju; umjesto linije, stavio sam Kenwoodov kazetofon za kola (autoradio) sa 4x45W muzičke snage. Kutije sam stavio na stražnje izlaze i s njima paralelno attenuator a na prednje izlaze sam stavio dva Pioneer 13cm zvučnika nominalne snage 25W (inaće predviđeni za auto) koji se nalaze u jednoj drvenoj kutiji (ručna izrada). Ta kombinacija grmi i trese, ima bolji bas. Kod takve kombinacije je udarac basa onako čvrst, ali ne odzvanja i mislim da puno više grmi za manji pomak zvučnika. Npr kod linije mi se često dešava da čujem rezonanciju kutije woofera (malo je lošije napravljena) a kod Kenwooda sa jačim basom ne čujem. U ovoj kombinaciji čak i same kutije i Pioneeri, bez woofera, poprilično dobro tresu.

U čemu bi mogla biti stvar? Jeli to jednostavno do takvog pojačala koje ne odgovara mom ukusu? Jeli do pretpojačala ili općenito do MOSFET-a (pošto svaka vrsta pojačala ima malo drugačiji zvuk)? Kenwood ima običan mali TDA al bome ima snage za bubrege tresti. Na liniji volume na 30 od 40 se čuje koliko i kod Kenwooda na 18 od 35. Inaće što se mog ukusa tiće, bas mora imati čvrsti udarac, onako da se duuuboko osjeti i sve strese al samo kad udari (u tom trenutku) a ne da odzvanja. I to Kenwood sasvim dobro obavlja...
...njemu i kućno zvonce zvoni u A klasi... hh

Odgovor na temu

peca26000

Član broj: 195056

+62 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka11.05.2010. u 17:05 - pre 182 meseci
Spoji aktivne zvucnike na kompjuter i poslusaj razliku, izbaci ATT moguce da taj uredjaj ne odgovara svuda, sigurno se tu davi signal, sto i jeste uloga da smanji sa izlaza!

Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

*.adsl.net.t-com.hr.

+19 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka11.05.2010. u 18:46 - pre 182 meseci
Nisu aktivne kutije... Da su aktivne, nebi koristio liniju :) Samo je subwoofer aktivan...

Kao što rekoh, kad sam umjesto linije koristio autoradio (sa istim kutijama + jos dva mala zvucnika, isti ATT i isti subwofer), cuje se mnogo bolje. Ali čak i bez ATT-a (samo linija i zvučnici) se na kutijama čuje isti problem. Pretihi, tupi bas, dok samo kutije na autoradiju se čuju puno bolje. Baš ima linija takav izlaz... Jel moguće da je pojačalo prilagođeno samo originalnim zvučnicima? Jer kutije koje sad koristim su kompresione a originalne kutije su bass reflex...

Odgovor na temu

peca26000

+62 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka12.05.2010. u 11:06 - pre 182 meseci
To je to, da nisi napisao da su kompresione nebi znali tacno u cemu je problem, hoce i nedostatak snage ispravljaca da napravi isti takav problem...
Meni je slican problem pravio zvucnik i to SAL BC165 jako lose radi u zaptivenu kutiju!

Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

*.adsl.net.t-com.hr.

+19 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka12.05.2010. u 19:41 - pre 182 meseci
Al kakve veze ima vrsta zvučnika? Jeli pojačalo od linije napravljeno da radi sa bass reflex zvučnicima? Bilo kako bilo, pojačalo je krivo svakako. Inaće, mislim da su za moj ukus bolje kompresione kutije.... Nekako sam stvorio osječaj da daju čvršći bas. A uostalom, ove kutije su predobre. Meni se čuju puno bolje od onih od linije, iako su manje. To su zvučnici stari 20 godina ili više, al rade fenomenalno...

Al kao što kažem, krivo je pojačalo za ovaj efekt kako god okreneš. Jer na ostalim pojačalima ove kutije rade predobro. A tek da vidiš kako rade sa onim mojim pojačalom (TDA 7294) koje sam napravio... Jedva čekam da dovršim to pojačalo i slušam muziku kako treba :)

Znaći stvar je u tome što je pojačalo prilagođeno originalnim zvučnicima tj bass reflex tipu?

Odgovor na temu

peca26000

+62 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka14.05.2010. u 10:16 - pre 181 meseci
Pre izgleda da to napajanje nije dovoljno snazno da gura to pojacalo, za zvucnike je vec druga stvar, obicno novi jeftini proizvodi lose rade.
Pozz

Odgovor na temu

Pioneer cdj 200
Rovinj

*.adsl.net.t-com.hr.

+19 Profil

icon Re: Pitanje oko zvuka15.05.2010. u 11:00 - pre 181 meseci
Ne vjerujem da je napajanje... Napajanje je tvorničko unutra, dosta velik trafo. Uostalom da je napajanje, vidilo bi se da blinka i krčalo bi...

Nema krčenja, šumova ništa... Čist zvuk ima al jednostavno je takav bas, bilo tiho ili glasno... Sad je ok kad sam stavio sub i isključio equilaizere...

Nije novi proizvod (najmanje 8 ili 9 godina ima linija) i onaj put nije bila jeftina... Kao danas slabiji laptop... A uostalom ipak je Kenwood :) Neznam vi stručnjaci koje marke štujete, ja volim Pioneer, Kenwood, Alpine i slično i smatram da je svaki njihov proizvod po sebi vrhunske kvalitete za jednog prosječnog slušaoca kao što sam ja... Nebi ulazio dalje u one sustave koje koštaju kao malo bolja kola...

Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Audio-elektronika :: Pitanje oko zvuka

[ Pregleda: 1315 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.