Imam doma liniju Kenwood RXD-303 i na nju prikačena dva Hi-Fi gramofonska zvučnika i paralelno s njima attenuator na koji je spojen aktivan subwoofer. Zvuk sa te linije mi je nekako čudan. Linija ima MOSFET pojačalo, ako se ne varam (2x70W muzičke snage), ima sve one equilaizere za podešavati, 3D itd.
To se sve lijepo čuje, ima lijep čisti zvuk i ako se podese dobro equilaizeri, lijepo se čuje. Problem je bas. Bas je nekako kao tupi. Jako grmi al sam udarac nema jaki bas. Više se čuje ono odzvanjanje. I zvučnici dosta jako tresu a bas nije tako snažan. Provjerio sam da nisam krivo spojio zvučnike, i nisam... Barem nebi smjelo (podrazumijevam da je crvena utičnica + na liniji a crna -). Budući da linija ima još dva izlaza za male surround zvučnike, ima straga prekidač koji ih pali/gasi. Danas sam se sjetio da sam čitao u uputstvima da to treba bit ugašeno ako nemam surround zvučnike jer izobličava zvuk prednjih zvučnika. Ja sam to ugasio i osjeti se lagano poboljšanje. Najbolji zvuk sam postigao tako što sam ugasio equilaizere na liniji i navio malo jače subwoofer. Al kutije praktički sada nemaju basa, subwoofer spašava stvar. Probao sam bez subwoofera samo kutije, sa Extra Bass funkcijom uključenom i nije to to. Jako lupaju al je bas tupi, odzvanja...
Probao sam drugu kombinaciju; umjesto linije, stavio sam Kenwoodov kazetofon za kola (autoradio) sa 4x45W muzičke snage. Kutije sam stavio na stražnje izlaze i s njima paralelno attenuator a na prednje izlaze sam stavio dva Pioneer 13cm zvučnika nominalne snage 25W (inaće predviđeni za auto) koji se nalaze u jednoj drvenoj kutiji (ručna izrada). Ta kombinacija grmi i trese, ima bolji bas. Kod takve kombinacije je udarac basa onako čvrst, ali ne odzvanja i mislim da puno više grmi za manji pomak zvučnika. Npr kod linije mi se često dešava da čujem rezonanciju kutije woofera (malo je lošije napravljena) a kod Kenwooda sa jačim basom ne čujem. U ovoj kombinaciji čak i same kutije i Pioneeri, bez woofera, poprilično dobro tresu.
U čemu bi mogla biti stvar? Jeli to jednostavno do takvog pojačala koje ne odgovara mom ukusu? Jeli do pretpojačala ili općenito do MOSFET-a (pošto svaka vrsta pojačala ima malo drugačiji zvuk)? Kenwood ima običan mali TDA al bome ima snage za bubrege tresti. Na liniji volume na 30 od 40 se čuje koliko i kod Kenwooda na 18 od 35. Inaće što se mog ukusa tiće, bas mora imati čvrsti udarac, onako da se duuuboko osjeti i sve strese al samo kad udari (u tom trenutku) a ne da odzvanja. I to Kenwood sasvim dobro obavlja...