Nisam siguran da li je ovo forum u kome mogu dobiti adekvatan odgovor, ali bolji nisam uspeo pronaći, kao ni bilo koju temu u kojoj se govori o ovome.
Zbog polaganja nekih ispita kao i pripreme diplomskog rada potrebni su mi sledeći Pravilnici i Zakoni:
Zakon o prevozu opasnih materija (Službeni list SFRJ 27/90 - tada smi bili još uvek SFRJ)
Pravilnik o saobraćajnim znakovima na putevima (Sl SFRJ 48/81, 59/81 i 17/85)
Pravilnik o znacima koje učesnicima u saobraćaju daju ovlašćena lica (Sl SFRJ 28/89)
Pravilnik o dimenzijama, ukupnim masama i osovinskim opterećenjima vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na putevima (Sl SFRJ 50/82, 4/85, 11/85, 65/85, 64/86,50/90)
Pravilnik o posebnom znaku za označavanje vozila kojom upravlja lice kome su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom (Sl SFRJ 2/83, 64/86)
Pravilnik o načinu obeležavanja vozila kojima se prevoze deca (Sl 2/83, 20/83)
Pravilnik o obrascu vozačke dozvole (Sl SFRJ 74/89, 17/90)
Međunarodna konvencija o saobraćaju na putu (Međunarodni ugovori Sl SFRJ 6/78)
Pravilnik o ukupnom trajanju vremena upravljanja vozilom, odmorima vozača i načinu rada udvojenih posada (Sl SFRJ 18/84, 67/85)
Konvencija o radu posada (Međ. ugov. Sl SFRJ 30/74)
Pravilnik o zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati vozači motornih vozila (Sl SFRJ 5/82)
Zakon o prevozu u međunarodnom drumskom saobraćaju (Sl SFRJ 47/82)
Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila (Sl SFRJ 74/89, 17/90)
Pravilnik o osnovnim uslovima koje javni putei izvan naselja i njihovi elementi moraju da ispunjavaju ... (Sl SFRJ 35/81, 45/81)
Ovi Zakoni i Pravilnici bi mi (po mogućstvu) trebali sa komentarima za sprovođenje i slikama, ali bi bili od koristi i bez njih (u prevodu daj šta daš).
Mislim da sam bio dosta precizan po pitanju šta mi treba ali i sve ostalo što spada pod ovu temu bi mi takođe koristilo (pa ko zna neku adresu o ovome neka javi).
Neke od Zakona i Pravilnika uspeo sam da pronađem sa raznih sajtova (uglavnom sa www.yuta.co.yu) a ove navedene (vrlo, vrlo bitne) nisam uspeo da pronađem nigde.
Neke od ovih Zakona i Pravilnika uspeo sam da pronađem iz hrvatskog i bosanskog zakona što mi u ovom slučaju ne koristi (osim informativno).
Naravno na sajtu www.sluzbenilist.co.yu postoje svi ovi Zakoni i Pravilnici ali se ne mogu preuzeti (barem dok se ne plati). Premnogo mi je da dam 3.500 din (a u stvari i nemam ih).
Ovo bi mi uglavnom trebalo u elektronskom obliku, tako da saveti tipa "kupi u knjizari" i slicno, koje sam dobijao na drugim sajtovima, nisu mi od velike koristi
Ako neko zna gde bih ovo mogo da pronađem, ili kako da to skinem sa www.sluzbenilist.co.yu, (svakao nisam za zloupotrebu Interneta ali koliko sam video samo mi naplacujemo preuzimanje Zakona doh recimo hrvati ili bosanci dozvoljavaju besplatno preuzimanje velike vecine Zakona, pa nije ni čudo što i oni koji bi trebali da znaju nešto više o zakonima malo teže ili nikako ne mogu da dođu do njih) ili sa nekog drugog mesta bio bih mu puno zahvalan.
Jedino se nadam da će Vaši odgovori i ja biti brži od Vlade koja ima nameru da menja ove Zakone (barem je prošla imala takve namere)
Ako sam pogrešio forum molio bih samo da mi se poruka ne briše (nije tako lako otkucati ovoliku poruku) već da se premesti na pravo mesto.
U slucaju potrebe moj e-mail je [email protected]