Koristeci gotov projekat iz SAL kataloga, odlucio sam se za projekat HS20R-3 (prva slika). Kada sam izracunao koliko bi me dosli sami dijelovi (driveri, skretnice, drvo), cijena je dosla otprilike na 150 eura, ne racunajuci ulozeno vrijeme. Cak i kada bih sve izveo kako treba (apsolutni pocetnik u samogradnji), dobio bih pasivni stereo sistem kojem opet treba pojacalo kao dodatna investicija. Medjutim, vidim da je za priblizno istu cijenu moguce kupiti i gotove kutije (http://www.elementa.rs/proizvo...3&nivo3=131&nivo4=1313).
Nasuprot tome, postoji i opcija da kupim 5.1 aktivne zvucnike, kao sto su (Genius SW-HF 5.1 5000). Prednost je sto, osim 5.1 zvuka za filmove, nemam potrebu da ulazim u dodatne troskove kupujuci pojacalo.
Ja licno preferiram stand alone kutije. Kao laik djeluje mi da bi njihova veca zapremina trebala i da da bolji zvuk. Ipak, zvucnike kupujem da bi ih slusao, a ne gledao, tako da je kvalitet zvucnika presudan.
Pitanje je, sta je najbolje uraditi u ovom slucaju? Budzet je do nekih 150 eura (+/- par % ako tako mogu da dobijem nesto znacajnije).