Pitanje je: Koji mobillni telefon se najbolje pokazao za SIP protokol tj koriščenje VoIP preko 3G ili WLAN???
Šta mi u stvari treba... stalno putujem van zemlje i imam strane SIM kartice sa mogućim internet saobraćajem. Da bih izbegao "dranje" u romingu a imam puno odlaznog poziva hteo bih da probam da koristim 3G internet ili WLAN tamo gde postoji (sve je to već poznato i normalno) naravno da veze bude odlična a ne "zadovoljavajuća" tj da mogu da razgovaram bez latency, jitter i ostalih smetnji, pošto ponekad imam i neke razgovore/webinare koji traju i po sat, sat i po i treba da slušam sve vreme, naravno bez seckanja i prekida...
Da primam pozive mi ne treba, imam par VoIP accounta koje plaćam uredno (znači kvalitet usluge ne bi trebalo da bude u pitanju), uglavnom sam statičan tj ne mrdam dok pričam pa ne bi ni signal trebao da bude problem, probao sam na raznim WM6.1 telefonima Fring, Skype i sl. ali je meni sve to loše, ne mogu da razgovaram normalno jer se sagovornik muči, pogotovu konferencijski pozivi su katastrofa jer ako neko krene da priča u isto vreme kad i ja više se ništa ne razume, počne da secka i da se gube glasovi, kao da full-duplex ne postoji. Ako sam nešto prevideo, kažite...
Eto tako, ako ima neko parče hardvera koje radi (Nokie i Symbian nisam probao) super, ako nema... nikom ništa, onda znam zašto je cena rominga tolika

Hvala.