Znam ja

Ma koliko ti ovo delovalo sad smesno i glupo tako je i mnogo ljudi padne zbog toga na lekarskom.
Jako bitne stvari jesu srce, pluca, mozak, oci, sluh, nervi, refleksi...pa evo kako to izgleda
Kada sam ja bio na pregledu a od tada do danas je proslo 3 godine pa sumnjam da se bilo sta promenilo.
Prvo se radi test inteligencije IQ test, to mozes naci po netu da vidis o cemu se radi, onda se radi takozvani test recenica...imas 40-50 recenica tipa "Moja majka je tvojoj majci _________ . " I na crti dopisujes ono sto ti prvo padne na pamet, na osnovu toga oni izvlace neki tvoj psiholoski profil, ili recimo recenica " Moj otac je pomogao tvojoj majci oko ________ . " I to je ono sto oni uzimaju kao tvoj psiho profil...posle toga sledi treci BLANKO test. U njemu se nalazi samo tvoje ime i prezime i ti pises o sebi sve sto mislis da je bitno, otprilike nesto izmedju CV-a i Autobiografije....to je jako jednostavno, i naravno da bi prosla test moras imati IQ preko njihove skale odnosno granice, a to ostaje tajna....rezultati se ne saopstavaju.Svaki test je vremenski ogranicen, mislim da je IQ na 1-2h , a ovi su na po 45minuta !
Posle toga se ide na EKG i tu se snima srce to naravno prolazis ako nisi imala srcanih smetnji, posle toga ide snimanje pluca rengenom, to SVI prodju jer fala Bogu niko nema rak pluca ko dodje na pregled za VA, sledeci testovi su rutinski, daje se krv iz vene OBAVEZNO, i prva jutarnja mokraca ( pregled pocinje od 8h ujutru, bitno je da nista pre toga nisi jela koliko ja znam, ne mora biti striktno prva jutarnja mokraca ! ), zatim sledi test u gluvoj sobi, imas slusalice na usima i udjes u sobu koja je GLUVA u pravom smislu te reci, izolirana i ne cuje se nista, zid sobe je od sundjera, platna i sl. materijala debeo 30-50cm, stavis slusalice na usi i paznjivo sednes na stolicu i slusas...sa druge strane sobe lekar pusta tonove u nizim i vizokim opsesima frekvencije, negde do 15ak KHz, sto se cuje jako tiho, sve tise i tise

I to pusta cas na levo, cas na desno uvo a ti podizes ruku u zavisnosti na to na kojem si uhu osetila ton, kasnije provera vida, refleksi i razgovori sa psiholozima i psihijatrima...
Sve u svemu to je test za VG a verovatno da je isti i za VA, naravno pored toga ide se na kozno da te pregledaju za 5minuta

, pa onda kod zubara, i ako imas kvarne zube proci ces, bitno je samo da te pregledaju inace ima tolerancije u svemu....Sve u svemu to dodje kao nesto obimniji sistematski pregled, e da i jako bitna stvar su tabani, ne smeju biti ravni ! To je ona fora sa gazenjem u mastilo i sl....
E sad jedini savet je da dan pred pregled ne jedes nista mnogo slano i nista sto je MLECNO...mlecne proizvode NIKAKO jer ce ti naci belancevine u mokraci i tu PADAS onmah, tu nema ni 1% tolerancije...znaci Burek, sir, mleko, jogurt, pavlaka, pica sa sirom, sve sto mislis da ima mleka, sira ili mlecnih preradjevina dan-dva pred pregled NIKAKO nemoj konzumirati i prolazis sigurno... Kada sam ja bio na pregledu bar 4-6 kandidata je palo zbog jutarnjeg dorucka, burek sa jogurtom, a lekari to ne TOLERISU nego ce jos i da te kasnije kad te obore drze na pregledima i sl.
Naravno na papiru koji govori o tvojim zdravstvenim sposobnostima se potpisuje konzilijum od 7 lekara ! Specijalista, i to je validan dokument, kada dobijes napismeno taj dokument znas da si ZDRAVA KO CELIK

i on vazi u periodu od godinu dana...
Eto to je sto se tice zdravstvenih testova zaista tako...uostalom mozda su se za VA promenili malo testovi, ali ukoliko nisu ukinuti zdravstveni testovi, a ne bi trebalo da su ukinuti, onda su bar 90% ovakvi....E sad, da li se razlikuju muski pregledi od zenskih sigurno da DA...ali to je onih 10% razlike...mozda ?!
Jako bitno je to da je ceo pregled APSOLUTNO besplatan i ide na teret drzave, put, smestaj eventualni u vidu prenocista ( 1 noc ), rucak, dorucak, vecera, i pregled su placeni ! Cak i dokumentaciju koju vadis tipa "izvod iz maticne knjige rodjenih" , "Drzavljanstvo" i sl. ako navedes da je za upis na VA dace ti takodje BESPLATNO verovali ili ne tako je, jer kod nas Vojna lica ne placaju nista !
Ukoliko te zanima i test fizicke sposobnosti mogu i to napisati !?
Sta ako ne prodjes, pa nista, znaces vec marta meseca na cemu si i sta dalje da radis !...zato se i obavlja taj pregled i testovi mnogo pre kraja skolske godine, i onda nisi sterana u cosak...
Da bi bio genije moras biti bar malo lud. Covek koji je genije, a to ne zna, verovatno i
nije.