procesa butovanja, i pokazuje slikovito koliko sta traje.
Ukoliko zelite da probate, postupak je sledeci. Potrebno je instalirati program Bootchart.
Ja sam radio na Arch-u, ali postupak je verovatno slican i kod ostalih distro-a:
1. Instaliranje bootchart-a:
$ sudo pacman -Sy bootchart
2. Dodavanje jedne sekcije u menu.lst (grub):
Otvorite vas menu.lst sa admin privilegijama da ga mozemo izmeniti:
$ sudo nano /media/Ubuntu-Particija/boot/grub/menu.lst
(ja za koristim Ubuntu-ov grub koji je u MBR i njegov menu.lst za dizanje Archa,
a vi znate gde je vas menu.lst koji koristite, pa izmenite gornju putanju shodno tome)
Sada je potrebno da dodamo bootchart demon kod kernel linije (init=/sbin/bootchartd)
Najbolje je napraviti novu sekciju za to, evo kako recimo izgleda moj kompletan menu.lst:
default 1
timeout 5
# hiddenmenu
color cyan/blue white/blue
title Ubuntu Linux 9.04 x_64
uuid 12e2e21d-2dff-4c4b-b0b6-25542a77fb9d
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-13-generic root=UUID=12e2e21d-2dff-4c4b-b0$
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-13-generic
quiet
title Arch Linux x_64
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda4 ro vga=773 quiet nosplash
initrd /boot/kernel26.img
quiet
title Arch Linux x_64 with Bootchart
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda4 ro vga=773 quiet nosplash init=/sbin/bootchartd
initrd /boot/kernel26.img
quiet
Dakle samo sam dodao jos jednu (poslednju) sekciju, gde sam u kernel liniji ubacio ovo sto je podebljano.
Vi cete editovati vas menu.lst po ovom principu, naravno sa vasim putanjama, kernelima... itd.
Snimite promene u menu.lst i restartujte masinu i butujte sekciju sa bootchartom.
3. Cim se sistem podigne, posto se bootchart demon ne zaustavlja sam, otvorite konzolu i izvrsite komandu
$ sudo /sbin/bootchartd stop
4. Dalje, pozicionirajte se u neki direktorijum gde imate prava pisanja (recimo /home/korisnik/Desktop) i izvrsite komandu:
$ bootchart-render
Ovo ce da napravi graficki prikaz boot-a u vidu jedne slike (png) i to bi bilo to.
Evo kako izgleda kod mene: