Ovo pitanje sam vec postavio u temi za MS Word, mada, mozda je primerenije da bude ovde, jer mi se cini da je odgovor na moje pitanje nekako zasticen/modifikovan Adobe PDF fajl.
Dakle, pisem neki naucni rad za jedan naucni skup, i po obicaju se osim u stampanom obliku rad mora priloziti i u nekoj dititalnoj formi. Pisem ga naravno u MS Wordu (verzija 2003) i znam (i koristim) za password to open i password to modify.
Ali ja hocu da sprecim nekog lenjog da samo prostim copy&paste iskoristi dve godine mog istrazivanja, koji se sastoji od oko 20 stranica A4 formata u tabelama, sa raznim alfanumerickim podacima. Ako to hoce da prepisuje s ekrana - neka slobodno to radi (nek oseti makar malo koliki je to rad, meni su oci ispale do sam samo to uneo u kompjuter), ali bi voleo da sprecim one gotovane koji bi SelectAll/Copy/Paste ili one koji bi to uvukli u neki OCR program (recimo tipa FineReader) i dobili editabilni tekst.
E sada, znam da sve sto jedan covek zastiti - drugi moze da "razbije", i toga sam 100% svestan, ali kao sto rekoh, neka se makar malo pomuce da dodju do rezultata iz mog rada kad vec nece da istrazuju sami.
Prva ideja je naravno - izbaciti to kao PDF. U Acrobatu moze da se postavi da tekst ne moze da se stampa, a moze i da se disableuje copy&paste (select tool). To je sve OK, ali sam cuo da ima alata koji to (lako) razbijaju (makar je bilo za ranije formate Adobea, ne znam kako sada stvari stoje sa najnovijim?) kao i da u krajnjem slucaju tekst (pdf) moze da se ucita u neki OCR software (Fine Reader npr.) koji to onda procita i kao rezultat ima editabilan Word file. Zbog toga bi voleo da zabranim i print - jer kada ga odstampa - onda moze da to iskenira (ADF skenera ima puno sada na svakom cosku), pa opet da dobije editabilni rad.
Sve kreativne ideje - vise nego dobrodosle