1) Prva stvar
Pretpostavka: Imamo dve kuće koje su savršeno izolovane osim što na svakoj kući postoji po jedan zid koji propušta toplotu.
Slika 1) - Taj zid je širok 600 cm, debeo 30 cm, visina zida nije bitna.
Slika 2) - Iseći ćemo parče 300 x 15 cm tog zida i zalepićemo ga na onaj deo zida koji ostaje čitav.
Sada se zid sastoji iz jednog tanjeg dela 300 x 15 cm i jednog debljeg dela koji ima 300 x 45 cm.

Moje pitanje je: Da li bi kuća sa zidom 1) bila podjednako izolovana kao kuća kao kuća sa zidom 2)?
- Ostale pretpostavke možete sami dodati ako su dodatne pretpostavke neophodne da bi se došlo do odgovora.
2) Druga stvar
Imamo dve iste šipke koje se dodiruju. Svaka od šipki je različite temperature. Jedna šipka može da predaje temperaturu samo drugoj šipki i nema razmene temperature sa okruženjem. Temperaturu merim u stepenima celzijusa!
Slika 1) - Prva slika pokazuje dve šipke koje se dodiruju. Jedna ima temperaturu 0, a druga 20 stepeni. Pretpostavljam da će nakon razmene temperature obe šipke imati po 10 stepeni celzijusa.
Slika 2) - Druga slika pokazuje dve šipke koje se dodiruju. Jedna ima temperaturu 0, a druga 100 stepeni. Pretpostavljam da će nakon razmene temperature obe šipke imati po 50 stepeni celzijusa.
U mom primeru sam samo posmatrao kojom dinamikom će se smanjivati temperatura toplije šipke. Grafikoni i legenda objašnjavaju nekoliko mogućih ishoda koji govore o tome kojim tempom će se hladiti toplija šipka.

Moje pitanje je: Na koji način temperature šipki utiču na dinamiku razmene toplote između šipki? Pod dinamikom podrazumevam vreme neophodno da se temperature ujednače kao i ravnomernost tog ujednačavanja u odnosu na vreme.
- Ostale pretpostavke možete sami dodati ako su dodatne pretpostavke neophodne da bi se došlo do odgovora.