U stanu imam 3 telefonske linije, sve tri ‘ciste’, bez PCM/FM/dvojnika/itd. Kod provajdera X (namerno necu imenovati, da ne bi osuli paljbu po njima – jos uvek, ali ako se ustanovi njihov propust, letece perje) popunim online zahtev za proveru tehnickih mogucnosti, i nakon dva dana dobijem mail u kome pise da je uvodjenje ADSL-a moguce na sve tri. Pozovem korisnicki servis provajdera X da to potvrdim, i da ‘rezervisem’ paket koji zelim, ali, medjutim od ljubaznog operatera dobijem informaciju da uslovi zaista postoje, ali nema slobodnih portova, te da ce me obavestiti cim se neki oslobodi, da potpisemo ugovor, i dobijem ponudu da, ako i pre toga potpisem ugovor za ADSL, do uspostavljanja zeljenog servisa mogu da koristim potpuno besplatno dial-up pristup preko istog tog provajdera. Na tu ponudu se zahvalim, i zamolim ih da mi jave ukoliko se oslobodi neki port, da potpisemo ugovor (i napomenem da sam njihov zadovoljan korisnik ADSL-a vec nekoliko godina na drugoj lokaciji). Tu se ja pomirim sa cinjenicom da u tom stanu nece biti brzog net-a jos dugo, dugo…
Nakon mesec dana, zvoni mi telefon, i sa druge strane me obraduju da su se na dve linije oslobodili portovi, ted a mogu da dodjem da potpisemo ugovor, na obostrano zadovoljstvo. Tu me provajder X odusevi, jer ipak, brine o svojim novim-starim korisnicima, i u roku od pola sata budem u njihovim prostorijama da potpisemo ugovor. Jos me oduseve da imam pospust 50% u prva tri meseca… Platim prvi mesec (klauzula prilikom potpisivanja ugovora, verovatno je tako kod svih), i dobijem opremu uz detaljna uputstva kako da povezem. Preskocicu citat do sledece recenice ljubazne prodavacice:
“kad se pojavi zeleni trouglic, zovite da vam pustimo signal, i time zapocnemo servis”
Odem kuci, sve lepo instaliram, i, ocekivano, dobijem crveni trouglic, kako mi je i naglaseno. Nakon 5-6 dana, na modemu su zasijale obe lampice, a trouglic u taskbar-u je bio zelene boje. Pozovem korisnicki servis provajdera X, i zamolim ih da mi puste signal.
“Na zalost, ne mozemo vam jos uvek pustiti signal, telekom nam nije poslao izvestaj o instalaciji sistema, molim Vas da pozovete sutra, sve je spremno ako Vam je trouglic pozeleneo, i samo je pitanje administracije. Pozovite sutra u toku pre podneva.”
Naravno, sacekam sledeci dan, i sad cu parafrazirati dijalog koji sam vodio sa korisnickim servisom tokom danasnjeg dana:
- Dobar dan, zovem po dogovoru, da mi pustite signal.
- Dajte mi Vas broj telefona na kom je adsl.
- 26xxxxx.
- Da li ste sigurni?
- Da. 26xxxxx. Sto?
- Na Vasem broju telefona nema tehnickih mogucnosti za adsl.
- Molim?!
- Samo da proverim… Na telefonskom prikljucku 26xxxxx nema slobodnih portova.
- To nije moguce, kako mi je trouglic zelene boje?
- Mozda je neki drugi provajder u medjuvremenu ugradio port na vasem broju. Da li ste jos kod nekog popunjavali zahtev za adsl?
- Nisam. Dugogodisnji sam korisnik provajdera X, i zadovoljan sam, jel’ neki nesporazum u pitanju?
- Mozda je neko drugi u Vase ime popunio.
- Nije. Nemoguce je, taj broj se ne koristi, znam samo ja da imam tu liniju u stanu. Kako nema slobodnih portova, kad ste me pre nedelju dana zvali da potpisemo ugovor i dali mi opremu, i naglasili mi das u portovi slobodni?
- Treba da saznate koji je provajder zauzeo Vas port, da kod njega uzmete MIK, is a time dodjete kod nas.
- Ma kakav crni MIK? Prvi put se uspostavlja adsl na 26xxxxx. Da li je moguce da ste me obmanuli da potpisem ugovor (koji, igrom slucaja, ne moze da se raskine prva 3 meseca), pa da cekam ko zna koliko do uspostave servisa? Nadam se da je u pitanju nesporazum, molim vas da proverite, kako ne bismo pravili problem tamo gde ga nema. Kako nema slobodnih portova, a meni trouglic nepuna tri dana ima zelenu boju? Na drugom broju, za koji ste isto rekli da ima slobodnih portova, kad povezem opremu, crvene je boje, sto je i ocekivano.
- Ne znam sta da vam kazem, pozvacu Vas za 5-10min dok proverim.
Nakon 3 sata zvoni mi opet telefon, i ponovi se skoro identican razgovor. Jedino dobijem ponudu da vratim opremu, i da mi oni vrate novac. Meni je internet neophodan, ne igra mi posao da im vracam to, i potencijalno ostanem bez porta (za koji mislim da postoji, obzirom na moje skromno poznavanje tih tehnologija), i to im kazem, a oni odgovore kako ne mogu pomoci, da to nije do njih. Zakazemo novi razgovor za ponedeljak, kada bi trebalo da pricam sa sefom.
Moje nedoumice su sledece:
1. Kako je moguce da nestane port, a da mi trouglic (indicator signala) bude zelen?
2. Da li postoji mogucnost da me provajder X obmanuo kako bi uzeo novac?
3. Sta da radim do/u ponedeljak?
4. Da li taj trouglic moze da pozeleni od muke?

Hvala i izvinjavam se ako sam vas udavio!