Prime95 je free i imas ga na svakom koraku. Npr.
http://www.softpedia.com/progDownload/Prime95-Download-76537.html
Everest je komercijalan program, poslacu ti link na pp za skidanje. Moguce je da neki drugi program kao sto je "motherboard monitor" ili neki slican radi logovanje parametara, ali osim everest-a nisam probao jer ovaj zadovoljava sve sto mi treba. Pored parametara sistema, belezi startovanje aplikacija, pa se neki put moze desiti da krivac za nestabilan rad moze biti nesto sto se pokrece u pozadini. Sto se tice tvog problema koji se odnosi na "ispadanje" aplikacije na desktop, to ne mora da odmah asocira na neku neispravnost, vec na "bug' u samom programu, losem cracku, itd.
Evo ti ukratko uputstvo za zadnju verziju 25.9:
Kada raspakujes i pokrenes prime95 izaberi "Just stress testing" imas ponudjene 4 opcije, ostavi ponudjenu staruj na "ok" i ostavi da racunar radi. Pozeljnio je par sati, ali obicno se poruka o gresci pojavi nakon par minuta do pola sata. Redje kasnije, osim ako problem nije previse suptilan da bi se brzo uocio.
Sto se tice everest-a, pokreni i registruj program.

Odaberi sa leve strane "computer", pa "Sensor". Mozes samo da posmatras bitne parametre kao porast temperature procesora i varijacije u naponima napajanja, na osnovu cega se moze zakljuciiti gde je veci problem.
Ono sto sam spominjao, logovanje, izaberes sa padajuceg meni-a File>Preferences>Loging, selektujes log to html(pregledniji je), das neko ime u boxu ispod gde ce snimati logovanje i kada sledeci put pokrenes program, dobices dva fajla jedan sa statistikom, drugi sa logovanjem koji ce beleziti rad parametara dok je program ukljucen.
Kada se i ako se pojavi poruka o gresci u prozoru programa prime 95, Ugasi ga i ugasi everest, pregledaj log ako nisi bio prisutan, pa iz toga zakljuci koja komponenta pravi problem. Takodje mozes da pokrenes i ostale opcije za testiranje da bi blize locirao problem.
Everest ima u meniju svoj test program, ali mi je on daleko slabiji.