U Septembru sam uzeo postpaid SIM karticu MTS-ove mreže. Ranije nisam koristio usluge ovog operatera, tako da eventualne probleme u mreži nisam mogao da osetim "na svojoj koži" i ne znam da li su uopšte i postojali (ali njuškajući po internetu zaključujem da jesu).
Ovako, od samog početka imam problem sa svime što koristi paketni prenos podataka kao "data bearer"... U 95% slučajeva ne mogu da proverim e-mail (koristim fabrički mail client). Telefon uspešno inicijalizuje GPRS konekciju, ali proces konektovanja na moj "mail server" traje jako dugo, a na kraju dobijem samo poruku da "mail server" nije mogao biti pronađen. Problem definitivno nije do mog "mail servera", jer sa Telenorove mreže sve radi besprekorno (na istom telefonu naravno). Takođe, i preko neke WiFi mreže sve radi kako treba. Posle bezbroj pokušaja ipak uspem da dođem do svojih mail-ova, ali me takva procedura provere maila izluđuje! Dalje, svi "instant messaging" programi (poput IM+, eBuddy, Morange i slično) vrlo teško uspostavljaju vezu sa svojim serverom, a i kada je uspostave, veza pukne posle nekoliko minuta, tojest postanem "offline". Što se tiče pretraživanja interneta, ni tu situacija nije baš ružičasta, pošto se dešava nekakav zastoj u transferu... Na "Mondo" portalu ne mogu da pristupim sekciji "Moj Mondo", jer nakon otvaranja istoimenog linka vidim samo tekst koji kaže da mi podešavanja "proxy servera" nisu dobra... Korišćenjem drugog APN-a se ništa ne menja. Znači, banalne stvari vezane za podešavanja odmah otpisujem, jer tu tematiku jako dobro poznajem. A sada sledi ono najnenormalnije....!!!!!!
Naime, već duži period mi se dešava sledeće - pošaljem nekome MMS, a taj neko umesto mog broja telefona (na mestu pošiljaoca) vidi neki sasvim levi broj! Pokušam ponovo da pošaljem, tom nekom opet stigne taj MMS, ali opet sa nekog sada sasvim drugog broja... Vrlo često se dešava da slanje MMS-a traje neobično dugo, nekad i po 5-6 minuta, da bi na kraju video čuvenu "Send Failed" poruku na ekranu. Vrlo retko poruka ode sasvim normalno i tada dobijem uredan "delivery report", a kada se poruka šalje duže nego uobičajeno nema nikakvog "delivery report-a" i tada ona primaocu OBAVEZNO stigne sa nekog drugog broja (NE SA MOG, iako sam je ja poslao)! Bezbroj puta sam kontaktirao korisnički servis 789, ali i posle svega pitanje "za šta ti ljudi primaju platu" i dalje stoji!

Da li je neko imao sličan problem? Ima li neko ideju kako mogu rešiti ovaj problem? A najvažnije je gde ga mogu rešiti...
Unapred se zahvaljujem svima na utrošenom vremenu koje su izdvojili da pročitaju ovaj (ne baš kratak) post!
Sve najbolje!!!
P.S. Ako ikome znači, imam Nokia E51 telefon, kupljen u MTS-u...