[digresija]Ali eto teme za razmisljanje. Ako neko zna kako da na obican FM predajnik (mono) dovede digitalni source (recimo SPDIF izlaz sa muzicke).[/digresija]
Iz tog razloga (komplikacije) resio sam da ipak napravim analogni sistem. Prvo mi je potrebna dobra shema nekog stabilnog FM predajnika male snage i dometa (dovoljno da radi bez smetnji po sobi u krugu od 5-6m).
Sledeci korak je eliminisati shum koji se moze javiti prilikom izlaska iz opsega (sto me inace i najvise nervira i smeta mi).
E za taj problem sam razradio sledecu ideju:
1. na predajnoj strani se posle mikrofona stavi lowpass filter (<30KHz), da se uverim da predajnik emituje tishinu iznad 30KHz (iako ni sam mic mozda ne moze toliko da primi ali ipak, sto je sigurno, sigurno)
2. na prijemnoj strani primljeni (audio) signal pustim na DC Volume Control IC (recimo TDA1524)
3. IC kontrolisem sa signalom koji dolazi iz highpass filtera (>30KHz) koji je mnogo, mnogo pojacan nekim OP-om, tako da sto shum na tom opsegu bude veci tako je napon na izlazu filtra veci, odnosno ako obrnem (prikljucim na invertujuci ulaz drugog OP-a) njegov izlazni napon bude manji i tako kontrolise IC.
Posto znam da ne znam dobro da objasnim sta zelim u pisanom obliku, nije mi tesko da nacrtam blok shemu.