Potreban mi je savet oko pravljenja wireless mreze u objektu koji nimalo nije lak za to :)
Na slici se vidi da bi se APovi nalazili otprilike tacno u sredistu. Prosecna udaljenost AP od zida je oko 10m, a siva povrsina oko APova je dvoriste, dakle otvoren prostor. Sam objekat, tj. sve prostorije su rasporedjene u obliku trapeza oko tog sredista.
Planirano je da se u jeftinijoj varijanti koriste APovi tipa Planet WAP 4033 koji ima deklarisanu snagu 63mW, ili nesto od TP-Linka, npr. TL-WA601G uz 13-16 dBi sektor antene. U skupljoj varijanti Senao NCB-3220 koji su deklarisani na 400 mW (?) uz iste antene. Klijenti bi koristili ili integrisane wireless adaptere u laptopovima ili eventualno PCI adaptere sa antenama koje dolaze uz njih.
Ono sto moram da napomenem je da je zgrada stara i da ima prilicno debele spoljne zidove. Takodje, racunajuci prizemlje ima ukupno pet spratova (svi su uglavnom ovakve konfiguracije), a antene bi verovatno bile u nivou prvog sprata. Raspored prostorija sa leve strane je skoro isti kao i sa desne, samo nisu obelezene brojevima.
Dakle, mene zanima sledece: Kakve su sanse da signal bude prihvatljiv u prostorijama koje su uglavnom obelezene parnim brojevima, tj. onima koje su dalje od APa i odvojene sa tri zida? Koliko bi mreza mogla da bude upotrebljiva i stabilna imajuci u vidu da ce oni koji su u udaljenim prostorijama imati znatno slabiji signal (ako ga uopste budu imali). Sta se desava sa onima koji su na visim spratovima ako antene budu u nivou prvog ili drugog?
Znam da nije lako ovako napamet pricati bilo sta, ali ja nikada nisam radio sa wirelessom u zatvorenom prostoru tako da mi je bilo kakva pomoc dobrodosla! Ono sto u ovom slucaju svakako pokusavamo da izbegnemo je postavljanje APova u samom objektu (iz raznih razloga).
Unapred hvala.