Ovako ... koliko sam mogao da shvatim iz teksta.
Prvo SDK je Software development kit i to je uobicajen naziv u c/c++ jeziku za skup fajlova (binarnih, header i lib) koji sluze za razvoj neke specificne vrste softvera.
Ja imam S40 i S60 (za Symbian40 i Symbian60 OS) za Nokia telefone.
NetBeans je samo IDE (bez kompajlera i alata) sto znaci da SDK trebaju da budu posebno instalirani.
Da bi povezao NetBeans sa nekim SDK. Pokreni IDE i klikni menu Tools -> Java Platforms i tu ima dugme Add new platform. U sledecem prozoru izaberi opciju Java ME MIDP Platform Emulator i klikni next. IDE ce da pretrazi HD i da nadje sve instalirane SDK. Onda cekiraj S40 i to je to.
Ja vise koristim Java Sun Wireless Toolkit for CLDC emulator zato sto je brzi a na kraju prebacim (Desno na Project pa Properties) na S40 emulator.
Proveri isto dali ti je Wireless Toolkit verzija za CLDC (Limited devices = telefone) jer postoji i CDC (sa vise rama itd za PDA i jace uredjaje)
Isto platformu biras kad pravis novi projekat u NetBeansu a za Starije telefone odaberi opcije CLCD-1.1 i MIDP-2.0 (to su standardi softvera) ili ih posle postavi na ove vrednosti sa Desno na Project pa Properties pa prekompajliraj.
Ovo za MMS, SMS, BlueTooth i S40 SDK.
To upozorenje (nije greska) znaci da ove funkcije nece da rade u trenutnoj istanci Nokia emulatora. U sklopu S40 imas Nokia connectivity framework (softver) pokreni njega da radi u pozadini da bi mogao da testiras ove stvari na S40. Za S60 to je bolje reseno.
Dalje JRE je Java runtime environment (java virtuemna masina / interpretator instaliran na PC-u ili drugom uredjaju)
Na PC-u JRE interpretira IDE i neke delove ovih SDK a na telefonu sam program koji si napravio. Sa WinXP mislim da dolazi Java 1.4 (zadnja je 1.6 a zove se verzija 6) pa ako imas nekih problema (a mislim da bi trebalo da radi i na 1.4) skini zadnji JRE sa Sun sajta.
Isto java na PC-u ima dodatak u imenu SE (Standard edition) a na mobilnom ME (minimalna verzija)
Postoji razlika izmedju JRE i SDK. Prva sadrzi samo interpretator i instalirana je na Windowsu a SDK ima i fajlove za programiranje.
Kako pretpostavljas postoji i SDK za JavaSE za programiranje java aplikacija za PC (koje nisu iste po formatu kao ove za mobilni iako imaju istu ekstenziju jar)
Na kraju za fajlove
Kad iskompajlujes kod za mobilni dobijas 2 zavrsna fajla
Prvi i vazniji je sama aplikacija jar
Drugi je deskriptor fajl sa extenzijom jad. On sluzi da se prilikom instaliranja sa neta na mobilni urade neke stvari vezane za instalaciju i ispravno je da se oba stave na net i skine jad a mobilni ce skinuti aplikaciju jar u procesu instalacije.
Kad hoces da pokenes aplikaciju u emulatoru ako koristis Sun Wireless Toolkit otvaras (File->Open) jad fajl a iz Nokia emulatora otvaras direktno jar
Toliko ... da te ne pretrpavam informacijama :) pa pitaj ako zapne.
Inace ja sam vise C++ i VB programer a javom se bavim zadnjih nekoliko meseci ... cisto da vidis koliko stvari treba da se zna za "prost progam za mobilni telefon" :)