Već je bilo reči o ovome... na novim laptop računarima, koji su hardverski "Vista dedicated", moraš u BIOS-u isključiti napredne opcije SATA2 kontrolera i prebaciti u "Compatibility mode" da bi XP uopšte video disk. (Ovo naravno znači pad performansi SATA2)
Ovde na forumu se po automatizmu daju saveti o instalaciji SATA drajvera sa flopija i upućuje na stranice sa uputstvima za instalaciju istih, ali je očigledno cela priča na nivou "kruške i jabuke"... (iskustva i uputstva su izgleda malkice bajata)
Najčešće za te nove laptop računare ne postoji XP podrška ni od strane proizvođača, pa su naravno problem originalni drajveri, kojih jednostavno nema... a kako si i sam opisao ni instalirani drajveri ne pomažu... "Uzmem Vistu i install i naravno sve ide normala!!!"
Puno ljudi zadnjih meseci ima problem koji si opisao, a ne znam šta da ti kažem, osim da instaliraš ponovo Vistu pošto je računar već "predodređen" za taj OS. Poisključuj u Visti sve ukrasne džidža-bidže, kao i većinu rezidentnih aplikacija, koje nisu nužne... malo se poigraj i videćeš da sve to i nije tako loše. Nadam se da računar ima bar 1GB RAM!?!
Ista količina sličnih reakcija pratila je i izlazak XP-a, koga mnogi nisu hteli da prihvate sve dok nije izašao SP1. Pošto se Vista SP1 očekuje u februaru onda znaš šta ti je činiti...

PS
Baš sam prošle nedelje radio dva ista laptop računara Acer Aspire 7720ZG (Intel-Core Duo 1.46GHz / 2GB RAM) i Windows Vista Home Premium baš lepo radi na tome... (na jednom od ta dva sam morao da "vraćam računar u prvobitno stanje, pošto XP nije dao očekivane rezultate")
[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 31.01.2008. u 05:40 GMT+1]