Slika se nekada krivi a nekada ne.
Postoje određene zakonitosti i ja ih ubrzano otkrivam, ali naišao sam na nerazumljivu situaciju, te ajde da priupitam iskusnije u svemu tome.
Pogledajte ove dve fotke dole.
Na prvoj je krivljenje ivica i padanje zgrada nestvarno odsutno. Nikakve deformacije nisu rađene u PS-u, samo veličina fajla.
Ono s leve strane, što viri 5 mm je Narodni muzej, potpuno ravan. Na desnoj strani ulična bandera potpuno ravna, sve ivice paralelne i pravougaone.
Prosto ne mogu da verujem da takav kadar može da se ima bez debele dorade u PS.
Druga slika, naoko lakši kadar, objekti kilometar udaljeni, a padaju na sve strane, zgrada CK kriva, dizalice desno sve 10 stepeni nagnute (slabo se vide na ovom smanjenju, ali u pitanju je isti ugao kao na CK, samo na drugu stranu.
Logično mi je da bliski objekti dobijaju padajuće ivice, ali zaista ne razumem da na bliskim objektima nema krivljenja, a na udaljenim ima.
To se protivi mojoj logici odakle god pokušam da joj pristupim.
Prvi slučaj je snimljen sa visine od oko 2,2 metra i možda je taj ugao napravio neku zvrčku da ivice ostanu paralelne. Ali kako onda objasniti treći slučaj, gde aparat maltene leži na tlu a krivljenje gotovo da je zanemarljivo.
Da li i kako na distorziju utiče udaljenost fokusa, pre svega me zanima krivljenje ivica zgrada, dakle, da zanemarimo izduženje bliskih objekata u prednjem planu?