vladd
Član broj: 37217 Poruke: 12060 *.ptt.yu.
|
Korisni podaci.
S druge strane, na (nekim) multimetrima, digitalnim, imas opciju MAX, gde ga mozes ostaviti da sam izmeri maksimalnu vrednost, bez da piljis u njega. Sledeca prednost, kada meris "stanja" digitalnih kola, sa pulapom od 47K, izmedju 2 kola, (ili sa puldaunom, jos "gore"), pa na liniju zakacis 10koma instrument. Treba biti "Mandusic.." pa izvesti zakljucak.
A ako neko cljno "osmatra" digitalce sa 4 ipo cifre, ili RMS, to je puno vise od "klasa tacnosti" analognih.
Za merenja na mrezi naravno da mogu da posluze, za neka specificna merenja su nezamenljivi, mada im nekada smeta pozicija, ako su okrenuti i sl.
Da se razumemo, daleko da sam protivnik analognih instrumenata, naprotiv, nekada samo njih i koristim, ali, daleko da sam pocetnik, imam na raspolaganju nekoliko mernih sprava (multimetara, ne racunam "ostale"), negde radje koristim led displeje, nego LCD, nemam nikakve "predrasude" po tom pitanju, koristim sta mi odgovara za merenje u datom trenutku.
Ali, to je "daleko" od pocetnika, ili nekog "polupocetnika", mladjeg elektronicara, koji zeli da kupi jedan, licni, kucni, multimetar, za povremenu upotrebu. A trenutna "potreba" mu je poznata, ali bi hreo da se "obezbedi" za neku buducu, mogucu upotrebu.
Poz.
Usgred, tema je nekakvo "redjanje" po necemu, ja bih dodao, "koliko para, toliko merenja"...
|