Par puta sam brisao i formatirao tu particiju, probao sam sa instalacionim diskom WinXP+SP1 ali je ista stvar. Cijelo vrijeme je stari hard disk bio iskopčan pa on nije smetao, a ATA kabal sa njega sam prebacio na novi tako da je novi uredno detektovan kao master na primarnoj grani.
Sad sam priključio opet stari disk kao primarni a novi kao sekundarni pa se stari sistem digao i evo sad ovo kucam da vidim može li mi neko pomoći. Uz to sam pokrenuo Portable Partition Magic kao i Windowsow Disk Manager i vidim da je stanje sa novim diskom haotično po pitanju primarnih, extended i logičkih particija, a pojavili su se i neki Unallocated prostori (čak 3 komada), valjda od tog mog formatiranja particije pri pokušaju instaliranja Windowsa.
Da ja ne bih objašnjavao šta je šta prilažem slike iz Partiton Magica i Disk Managementa da vidite tu zbrku.
Šta mi je sad raditi? S tim da bi bilo zgodno da ne moram formatirati drugu, treću i četvrtu particiju drugog hard diska jer na njima već imam nekih stvari.
Da li se windows pri instalaciji nije mogao podići sa prve particije novog hard diska zbog njnog stanja po pitanju primarna ili logička particija? Ona je sad kao logička ali ja kad sam ih prvi put particionisao sve 4 particije novog diska su bile primarne ako se dobro sjećam, ne znam otkud je sad ova prva logička.
Vidim da Partition Magic ima mogućnost konverzije nad particijom, i može prebacivati particiju iz logičke u primarnu i obrnuto. Da li to uredno radi i šta mi je raditi da ovaj drugi hard disk dovedem u red da mogu instalirati sistem na njemu?
I to koliko vidim meni je sada prva particija na drugom disku Extended umjesto da je obrnuto, da su ostale 3 particije Extended, a ne sjećam se da je tako bilo kad sam formatirao prvi put te particije u windowsu. Ajoj zbrke :), možda se zato sistem nije htio podići sa prve particije novog diska. Da li je to razlog?
Kako sad ovo da sredim? Ponavljam da bi bilo zgodno da ne moram formatirati drugu, treću i četvrtu particiju drugog hard diska jer na njima već imam nekih stvari.