Citat:
nesovarny:
1. Kocka:
Trazeci nacin da provere koja je soba bezbedna, grupa uocava tri trocifrena broja na ulazu i prisecajuci se soba u koje su zavirivali postavljaju hipotezu da su bezbedne one sobe kod kojih su sva tri broja prosta.
...
Kasnije se ispostavi da je hipoteza pogresna pa postavljaju novu da su bezbedne one sobe kod kojih svih 9 cifara uzetih kao jedan devetocifreni broj imaju prost broj prostih delilaca.
Odakle ti ovo tumačenje? Koliko znam, prva teorija je bila da su bezbedne one sobe među čijim brojevima se ne nalazi
nijedan prost broj (dakle, postojanje prostog broja označavalo je zamku). Onda se ispostavilo da je ta teorija pogrešna (jedan lik je iseckan u sobi gde ipak nije bilo prostog broja), pa su zaključili da se zamku označava ne prost broj, nego
stepen prostog broja (što je, uzgred, lik u filmu pogrešno izgovorio: umesto „powers of prime numbers“, upotrebio je „factors of prime numbers“, što je očito besmisleno; eto još jednog primera lošeg korišćenja matematike u filmovima). Isto objašnjenje dato je na
ovom sajtu (ako ne znaš nemački, veruj mi na reč

).
Još jedna stvar koju bih želeo da pomenem u vezi s tim filmom je neverovatno čudno računanje je li broj prost ili nije. Između ostalih,
nakon podužeg razmišljanja, ustanovljeno je da nisu prosta sledeća tri broja: jedan koji se završava cifrom 2, jedan koji se završava cifrom 5, i jedan čiji je zbir cifara deljiv sa 3!
Dodajmo i to što su u jednom momentu izračunali da je kocka dimenzija 26 x 26 x 26; iz podataka kojima su raspolagali, može se izračunati da je kocka 29 x 29 x 29; možda možemo odbiti jednu kocku na međuprostor, ali tri kocke nikako.
Sve u svemu, mislim da je matematika u
Kocki vrlo loša.
Citat:
nesovarny:
Ima toga jos, ali bih pre nastavka voleo da cujem vas...
Sviđa mi se tema, vrlo rado bih pročitao šta si još pronašao.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.