Pozdrav!
Khm... pitanja su u najmanju ruku diskutabilna.
1.
Da utice na performanse, utice... i ne utice... kako se posmatra...
Pazi, ako pogledas explain plan, videces sta koliko kosta. Oracle sa CONNECT BY koristi rekurzije-nekoliko prolaza- da bi "razmotao" ko je kome sta.
Prevedeno na "naski", ukoliko firma ima gomilu ljudi, i pri tom, taj upit se "cima" svakih par sekundi (npr, generises tree zaposlenih) to ce itekako uticati na performanse, a ako se to korsiti jednom dnevno za poneki izvestaj ... i nije neko veliko opterecenje.
A ako su rekli da nemozes to da koristis, onda verovatno postoji dobar razlog za to a ti bas i neces mnogo dobiti (ako vec imate DBA kome je samo to posao) ako i dokazes da to nece bitnije uticati na performanse...
2. Pa.... ne postoji... ali mozda i postoji!

Video sam resenje problema "HANOJSKE KULE" uradjeno bez koriscenja rekurzije!!! Sto svakako ne znaci da svaki problem moze da se resi bez rekurzije!
Iskren da budem, mislim da ne moze (pogotovu ako je hijerarhija duboka) ali nisam siguran jer nisam nikada razmisljao da radim takav sport bez rekurzije...
Jedino sto mi pada na pamet je da, ako mozes, unesrecis programera, tj. ako je u pitanju aplikacija a ne PLSQL paket/procedura, posalji REFCursor sacinjen od obicnog selecta iz tabele, pa neka onaj ko razvija aplikaciju uradi rekurziju, ili sta vec hoce...
Ako podaci nisu konzistentni to nece raditi ni sa rekurzijom ni bez nje... Milim, ako postoji radnik koji ima shefa koji mu je podredjen, niti jedan "normalan" metod to ne moze da detektuje vec moras da se dovijas na razne nacine...
A ako si ti srecnik koji mora da uradi aplikaciju... pa sta da ti kazem... ono sto mi pada na pamet je Function OverRide i nezaobilazno pitanje dragom DBA koji je to zabranio: Kako da uradim bez CONNECT?
Mislim, njegov posao je da obezbedi neke mehanizme...
Ili jos bolje, zahtevaj od DBa (Data manager-a) konzistentnost podataka iz te tabele i koristi rekurziju!
PS> Svako drugo resenje bih i ja voleo da cujem

... pa ako nadjes nesto... javni ovde