hvala mnogo nebojsa i abdee.
abdee--izgleda da cu stvarno morati da uzmem neku knjigu posto vidim da je to tema za koju treba potkovanost u znanju.do sada sam bio cisti totalni amater koji nista nije brinuo i nije znao kako stvari stoje u vezi fotografisanja i koji je jednostavno okinuo sa aparatom koji ima i nadao se da slike budu sto jasnije.pa sad ako nisu ,jovo nanovo dok se ne dobiju sto bolje slike.a sad kad vec imam lovu da uzmem nesto ozbiljnije moracu da se upustim u tematiku ozbiljnije.thanks
nebojsa--hajde da kazem da sam otprilike razumeo odgovor u vezi izracunavanja ziznih daljina.pocelo je da mi biva jasnije.iako sam geodetski tehnicar po struci,a sada vozac autobusa sticajem okolnosti,trebalo bi da se sa uglovima bolje snalazim,ali izgleda da mi je tema isparila,pa necu da smaram sa online pitanjima nego cu stvarno kao sto kaze abdee da se naoruzam sa knjigom pa da pocnem.hvala za sliku nebojsa.covece to je magnificent.san snova.da sam sin bil gejtsa ili karica,verovatno bih to uzeo.zar ima nesto lepse nego imati takav neki objektiv?cisti san snova.mogu da zamislim sta on sve moze.pazi kad prvi put vidim da tako nesto postoji.
ne bih da ovde pretendujem ni na jednu stranu ali meni su oduvek nikon,kodak i canon bili pojam u fotografisanju.bar po imenu i reputaciji.tako da mi se opcija sa nikonom D 50 najvise svidja.jos samo da izracunam ove zizne daljine pa da odlucim koji objektiv.
vidim da mi nudis nikkor objektive pa se pitam gde oni mogu da se nadju kod nas?ja sam u bm foto-u video sigma objektive a ne nikkor.ili da narucim preko sajta iz inostranstva,posto mogu da placam online ali ko zna koliko ce biti carina itd.
danas vec idem do platoa da uzmem neku knjigu pa da odlucim.
mislim da sam za sada shvatio da ako hocu daleko da snimam,ne veliki predeo nego bas da se koncentrisem na tacku da ona bude sto jasnija na velikoj udaljenosti,je da moram da imam sto vecu milimetrazu u objektivu (300-500 mm) pa razmisljam da li da uzmem onda nikon D 50 sa nekim sto boljim takvim objektivom a da onaj od 18-50 mm uzmem kasnije kad skupim lovu.da li je to ok?sta mislis?
ako si cuo za bm foto iz panceva,oni imaju i sajt,tamo sam video neki 50-500 mm za 990 evra ,pa ako ti nije tesko samo da mi kazes sta mislis da li ce to da mi uradi posao da snimim na sto vecoj udaljenosti na primer coveka?
ali u stvari idem po knjigu neku danas pa cu da pocnem da ucim.ok.
samo jos da ponovim pitanje gde mogu kod nas da uzmu ti nikkor objektivi?ne mogu na sajtovima da nadjem.
hvala nebojsa veliko i abdee.
siguran sam cu od sada ozbiljnije da se ukljucim u forum.a kako vec za neki dan kad uzmem aparat pisacu i o konkretnim stvarima sta sam saznao kao pocetnik i neke primere sa slikama cu poslati.zanimljivo mi zvuci da neko ko je totalni amater ,objasnjava kako je sve poceo da kapira i na kakve sve probleme je nailazio.bicu taj ako iko misli da mu to moze pomoci.
hvala jos jednom .