Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nikola Tesla i srpstvo

[es] :: Nauka :: Nikola Tesla i srpstvo
(Zaključana tema (hardlock), by Ivan Dimkovic)

[ Pregleda: 1710 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kime1
Srbija

Član broj: 13275
*.168.EUnet.yu.

+2 Profil

icon Nikola Tesla i srpstvo15.11.2005. u 05:08 - pre 236 meseci
Povodom izjave na ovom forumu o Nikoli Tesli i njegovom odnosu prema srpstvu (nađoh parče teksta): (thread je zaključan pa ne može reply)

Nikola Tesla, Crnogorci, Srbijanci i srpsko rodoljublje
Priredio Aleksandar Raković na osnovu podataka iz djela Branimira Jovanovića[1] i Vlada Gojnića[2]

Nikola Tesla
Nikola Tesla, veliki pronalazač iz Like i iskreni srpski rodoljub, svim srcem je volio slobodne srpske države, Srbiju i Crnu Goru, i ostalo Srpstvo koje je čamilo neoslobođeno pod austro-ugarskim i turskim jarmom. Svoja rodoljubiva osjećanja nikada nije sakrivao, naprotiv - naglašavao ih je!
1. juna 1892, Tesla je iz Budimpešte stigao u Beograd na poziv beogradske opštine. Na beogradskoj željezničkoj stanici dočekalo ga je nekoliko hiljada ljudi. Narodu koji ga je pozdravio, Tesla se obratio riječima: „U meni ima nešto što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladih oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi da je to djelo jednog Srbina. Živjelo Srpstvo!...” Sjutradan je studentima beogradske Velike škole Tesla poručio: „Ja sam kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svijetu.” Tokom posjete Beogradu, Tesla je primljen u audijenciju kod srbijanskog kralja Aleksandra Obrenovića.
Tesla je volio Njegošev „Gorski vijenac”, ali i pjesme Đure Jakšića, Vojislava Ilića i Jovana Jovanovića Zmaja. Maja 1894. objavio je u Century Magazine članak o Jovanu Jovanoviću Zmaju koji počinje pričom o stradanju Srba na Kosovu, a zatim dodaje da je „od te fatalne bitke pa sve do najnovijih vremena, za Srbe nastao mrkli mrak, sa samo jednom zvijezdom na nebu - Crnom Gorom.” S vladarom vječno slobodne srpske zemlje Crne Gore, knjazom i kraljem Nikolom Petrovićem Njegošem, Tesla je bio u veoma srdačnim odnosima. Njih dvojica su se često dopisivali, a knjaz ga je u aprilu 1895. odlikovao visokim crnogorskim odlikovanjem - Ordenom Danilovog krsta prvog reda.
U Americi, Tesla se redovno viđao sa crnogorskim iseljenicima. Crnogorcima koji su mukotrpno radili u američkim rudnicima Tesla je novčano pomagao. Crnogorske dobrovoljce koji su hitali u otadžbinu da se bore u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, Nikola Tesla je ispraćao i pokrivao troškove putovanja.
Upravo početkom Prvog svjetskog rata je u Ameriku stigao Petar Perunović-Perun, poznati crnogorski guslar. Njegov zadatak je bio da obilazi iseljeničke klubove i svojim guslanjem pobuđuje rodoljubiva osjećanja kako kod Crnogoraca, tako i kod ostalih Srba. Perunović se često viđao sa Mihailom Pupinom, a posjećivao je i Nikolu Teslu. Tesla i Perunović su uvijek vodili dugačke razgovore, a crnogorski guslar nije propuštao priliku da Tesli otpjeva po koju epsku pjesmu. O njihovom prvom susretu 1916. godine, Perunović je ostavio zaista dirljivo svjedočanstvo. Tada mu se Tesla obratio riječima:

Petar Perunović
„Meni je drago što vas vidim. Za vas sam čuo veoma pohvalno. Vi ste vojnik i guslar. Ja volim gusle i narodnu pjesmu. Imam ćirilicom štampane sve narodne Vukove pjesme i često pročitam po koju, koliko da se osvježim narodnim duhom i ne zaboravim srpski jezik. Gusle su mi ostale u dragoj uspomeni još dok sam bio dijete u Lici.”
Perunović je potom zapjevao, pa o tome kaže:
„Već na početku pjevanja pjesme Stari Vujadin primijetio sam da sam na Teslu učinio dobar ustisak. U sredini pjesme Tesla se malo zanese, a niz obraze mu potekoše suze. Mene to još više oduševi, te sam sve snažnije pjevao. Poslije svršene pjesme, Tesla ustade i snažno mi steže ruku.” Tada je Tesla i naglasio: „Gusle su najjača sila da osvoje dušu Srbinu!”
________
[1] Branimir Jovanović, Nikola Tesla, Beograd 1997.
[2] Vlado Gojnić, Crnogorci u američkim rudokopima

0

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
*.nero.com.

+7204 Profil

icon Re: Nikola Tesla i srpstvo15.11.2005. u 10:15 - pre 236 meseci
Srpstva, Hrvatstva, Amerikanstva i ostala *stva (sta god to znacilo) nemaju veze sa temom ovog foruma.

Hvala na razumevanju,

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

0

[es] :: Nauka :: Nikola Tesla i srpstvo
(Zaključana tema (hardlock), by Ivan Dimkovic)

[ Pregleda: 1710 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.