Naravno, pretpostavljam da je uspešno podignut X i izabrano grafičko okruženje. Šta više, veliki deo (ovog malog) howto-a je posvećen KDE look-u (koji mi se posle ispitivanja i igranja ipak više dopao od gnome-ta). Takođe napominjem da neke stvari verovatno ne važe za xfree 3* ( ukoliko je baš to u pitanju, preporučujem update

1. INSTALACIJA FONTOVA
Pre svega, treba instalirati True Type Fontove (TTF). Za ovo je potrebno sledeće:
a) Sami ttf fontovi (klikni ovde za download)
b) Otpakujte same fontove u /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf/ (koji ste naravno kreirali).
NAPOMENA: Više ne morate da se patite sa ttmkfdir i ostalim peripetijama, već sam spakovao sve potrebne fajlove u paket.
c) Editujte fajl /etc/X11/XF86Config i proverite u sekciji "moduli" da li je uključeno učitavanje type1 i truetype fontova ( sa load "type1" i load "truetype" ).
Dalje, u sekciji "files" dodajte liniju FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf/"
Restartujete X server i novi fontovi su spremni !
Sada je potrebno naznačiti grafičkom okruženju i aplikacijama da koriste te fontove. Od ovog trenutka sva priča važi za KDE, analogno će te se snaći i u gnome-u.
Pokrenite kde control center, sekcija fonts. Tu specifirajte zeljeni font i veličinu, bold, italic i ostalo. Moja preporuka - vedrana. Takođe, ukoliko neka aplikacija ne koristi dotični font, onda specijalno u podešavanjima te aplikacije podesite korišćenje tog font-a.
I naravno, najvažnija stvar vezano za fontove: sad bi browser-i trebali lepo da prikazuju web strane, bez zbijenih, ružnih slova i slično. Međutim, ja sam uradio još jedno malo tvikovanje i izgleda super, bar kod mene. U mozilli sam naznačio u appearance > fonts korišćenje vedrana fonta za sve žive fontove (western, unicode ...) i naznačio da "minimum font size" ne padne ispod 13, dakle 13. Ovim se obezbeđuje izbegavanje malih fontova i čkiljenje.
Ukratko, to je što se tiče fontova, nema neke velike nauke ...
2. PODEŠAVANJA KDE-A
Toplo preporučujem instaliranje Conectiva Crystal ikona za KDE. Klikni ovde za download. Verujte mi, nećete se pokajati što ste svlačili oko 5 mega. Sada otvorite control center > look and feel > icons , potražite skinuti paket i instalirajte ga. (napomena: možda se nešto malo razlikuje za kde stariji od verzije 3). Izaberite nove ikone.
Naravno, tu je nezaobilazan mosfet liquid paket. Klikni ovde za source verziju, a ovde za FreeBSD 4.6 paket. Posle instaliranja dotičnog paketa u control centru > look and feel > window decoration izabrati na primer High Performance Liquid. Uz sve ovo lepo ide i klikni ovde varijanta boja. Downloadovan fajl iskopirajte u ~/.kde/share/apps/kdisplay/color-schemes/ U kontrol centru > colors izaberite novu šemu.
Dobar izvor pozadina, spleš-eva, boja, ikona, etc je www.kde-look.org
3. SCREENSHOTS
1.
2.
3.
[Ovu poruku je menjao seven dana 10.10.2002. u 21:43 GMT]
[Ovu poruku je menjao seven dana 10.10.2002. u 21:45 GMT]
[Ovu poruku je menjao random dana 02.03.2005. u 15:20 GMT+1]