Citat:
prvo, u zavisnosti od verzije IEa, treba koristiti različite ActiveX klase. a osim toga, ActiveX je moguće isključiti u IEu (što dosta ljudi radi, zbog sigurnosti, jer je IE ionako bušan ko švajcarski sir).
msxml2 ide uz Windows 95 OSR2.5 i jače i uz IE4.01 i jače, fabrički, tako da ga većina target auditorijuma poseduje bez potrebe da se downloaduje kao ActiveX. Ja više ni ne pokušavam da gađam stariju verziju (Microsoft.XMLHTTP) jer odavno nisam video da neko koristi IE 4.0 i slabiji.
A što se tiče security rupa, ovaj segment je mnogo naduvan. Jedno je dozvoliti download svih ActiveX-a pa nastradati (a ovo može tek u Low security podešavanju koji nije uključen po defaultu) ili downloadovati i instalirati ActiveX potpisan "krivotvorenim" kljucem, a drugo bojati se već instaliranih COMova koji podpadaju pod drugi security rule i isključeni su tek u High Security podešavanjima. Onaj ko uspe da ti instalira harmfull COM objekat van Low zone taj može da ti instalira i aktivator koji će da diže taj COM sve i da si u High zoni.
Defacto, većina ljudi ostavlja IE po fabričkom podešavanju po kome je Internet zona u Medium security podešavanju po kome već instalirani COMovi rade bez prompta, pa i upotreba XmlHTTP ima smisla.
Citat:
a mozila recimo podržava osim HTTP zahteva i SOAP (wsdl), i još ponešto..
Nemoj me shvatati za mozillo-mrzca

Nova mozilla je ql, sledeća će biti još bolja, isto važi i za Netscape odgore, ni FireFox nije loš, gecko napreduje, ali sve ove tehnologije uništava ono isto što počinje da uništava i Javu, ne ide uz Windows. Niko mi još nije rekao da je minimalna platforma NS 7.0 i IE 6.0, već svi traže IE5 i NS4.7, a tu već stvari mnogo ne valjaju. Sav javascript development se svodi na pisanje iste funkcionalnosti dvaput, pola CSS stilova ne radi pod NSom, ne postoji regional podrška u javascriptu, itd, itd. Pa na kraju kad vide da to ne liči baš spektakularno kad se downgraduje da bude kompatibilno, onda odustanu od NSa pa dobiju ono što traže.
Nisam ja oformio tržište ali cifre koje se pominju ovde (
http://answers.google.com/answers/threadview?id=306241,
http://www.browsermonitor.com/) i sam dobijam na izveštajima sa sajtova koje sam radio, između 92 i 97% hitova su sa IE-a. To već i managment uviđa i zadnja dva projekta koja sam radio su bila IE only, jednostavno nema opravdanja za dodatne troškove. Šta da kažem, mozilla je ok, ali ova bitka je izgubljena, sad može da ima feature dva puta bolje od IEa, ali sumnjam de će mi neko skoro tražiti da aplikacije budu NS kompatibilne ili da će neko intranet rešenje biti non-IE. Ja znam šta ovo znači, činjenica da je rat gotov znači da IE više neće napredovati, tako da ni ja nisam baš srećan razvojem situacije (a i nema više dodatne love za NS kompatibilnost

)
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić