S A J A Beograd
Član broj: 226539 Poruke: 1911 *.static.sbb.rs.
|
Ja sam pre nekog vremena pazario kompaktni aparat Panasonic LX7 i sad već mogu da iznesem svoje impresije.
U odabiru modela razmišljao sam i o G1X, RX100, G15 i S110. Bilo je tu još par modela ali da ne širim priču. Na kraju sam se odlučio za LX7 i evo zašto.
G1X i RX100 su odlični aparati daju slike koje su po kvalitetu iznad svih ostalih ali imaju neke mane koje meni nisu odgovarale.
Prvo tu je dosta visoka cena, zapravo papreno visoka cena.
Drugo, G1X ima jedan gadan problem na koji se svi žale a to je spor autofokus. Ko je pogledao na youtube-u ima jedan video koji demonstrira brzinu autofokusa i to je stvarno prilično loše. Takođe se i govori kako aparat sporo reaguje, da mu treba dosta vremena između dve slike itd... znači sporo i tromo, što nije prihvatljivo za aparat tog ranga i cene. LX7 fokusira trenutno, ko DSLR.
Treće, i G1X i RX100 imaju velike senzore, na wide zumu to ima prednosti ali kako kreneš da zumiraš tako ti se blenda velikom progresijom zatvara i aparat značajno gubi na svojim svojstvima. Ako neko kupuje aparat samo zbog wide slikanja onda će mu biti super ali ako se obilato koristi zumom onda će imati velikih problema zbog razlike u blendama. LX7 nije toliko "svetao" na wide delu ali ima ujednačenu blendu duž celog zuma što je meni dosta dobra osobina. Bolje mi je da imam solidne svetlosne mogućnosti na celom opsegu nego odlične na wide i nikakve na tele-end.
Ako neko voli da bokeriše kod portretisanja, neće biti posebno impresioniran upravo zbog drastičnog pada blende na krajevima. Na testovima se vidi da RX100 i LX7 imaju istu "količinu bokeha" iako LX7 ima značajno manji senzor. G1X je tu u maloj prednosti ali ništa značajno.
Četvrto što mi se ne sviđa kod G1X, RX100 i G15 jeste što kreću od 28mm. Možda to nekome ovde slabo nešto znači ali ko je jednom slikao na 24mm više se ne vraća na 28. Na LX7 imam 16:9 odnos na 24mm što zaista deluje impresivno. Svaka čast kvalitetu slika na RX100 ali ja ovaj wide ne bi menjao.
Peto, RX100 nema ugrađeni ND filter dok LX7 ima i to sa 3EV jačinom. Shutter od 2000 smanjuje na 320 kad se uljuči. Mnogo dobra stvar, slažem se da ne treba svakome ali meni to znači.
I na kraju o veličini senzora. LX7 ima smešno mali senzor i vidim da je na netu predmet kritike, počelo je da se smatra da premijum kompakti uopšte više ne treba da imaju tako male senzore. Kao da je RX100 svima pomutio svest pa postavio novi standard. Ranije je postojala trka u broju megapiksela a sada veličina senzora postaje nova mera za pridobijanje kupaca. Dovoljno je reći da ja sa LX7 koji ima minijaturni senzor, sa blendom 1.4 u kućnim uslovima, znači u stanu pod uobičajnim svetlom sijalica, sa ISO-om 400! imam shutter od 40-60! To je prilično dobar rezultat za tako mali senzor i tako nizak ISO. Kao poređenje navešću da NEX 5N ima mnogo veći senzor i sa blendom 3.5 i ISOm 3200, u istim uslovima, dobijam isti shutter od 40-60. Pa sad vi uporedite koliko su to isti rezultati sa senzorom 1.7 u odnosu na APSC.
Naravno, NEX 5N, G1X i RX100 daju slike nešto boljeg kvaliteta od LX7 ali neki kompromis mora da postoji, mislim da to nije preterano važno, barem meni.
Znači ne postoji najbolji aparat, sve je stvar kompromisa, ja sam stavio na papir stvari koje su meni bitne i kao rezultat je izašao LX7. Jeftin, brz, mali, odlična blenda na celom zumu, 24mm, nd filter, prosto za mene je on bio bolji izbor od RX100.
|