@calexx:
Citat:
napravi nekoliko particija za linuxe pa instaliraj sve koji te zanimaju i probaj ih neko vreme dok ne izabereš onaj koji ti odgovara. Ja sam pravio particije od po 20GB i uglavnom je to bilo dovoljno za / i /home dok su podaci išlu na zajedničke ntfs particije. Do juče sam na drugom hardu imao 19 linuxa pa sam ih povremeno probao.
Prošlo je malo vremena, ali evo me jer želim da uradim upravo ovo što si gore naveo,
želim da instaliram četiri nezavisne instalcije Mint-a -- kako to da uradim, kakve particije da napravim, itd? Četiri instalacije, jer novi Mint dolazi u valjda četiri nezavisne instalacije zavisno od DE (Cinnamon, MATE, KDE i XfcE), a sve bih da ih isprobam sa dva aspekta: funkcionalnosti i ličnog dopadanja i kako rade sa starim a kako sa novim hardverom (na dva računara). Pošto ste me savetovali da ne "trpam" sve DE u istu instalaciju, već da da za svaki DE odvojim posebnu Mint instalaciju (što je i "sigurnije" za početnika koji može da zabrlja), može li savet kako da napravim particije i kako da uradim ove tri-četiri instalacije?
U pritanju je
dual-boot. Stari komp ima
120GB HDD, postoje
dve primarne particije za Win system i Data (NTFS) i 20GB sam ostavio neparticionirano za Mint. Da li je 20GB dovoljno za 3 instalacije?
Na Netu je savet da napravim ove particije (za jednu instalaciju):
-
/boot – where boot loader-related programs will be installed (200MB)
-
Swap (kako beše, swap size = količini RAM-a?)
-
/ - root, Mint instalacija (kažu min 4,7GB, kad se instalira zauzme 2,7GB, preporuka 8GB)
-
/home - zapravo ne znam čemu služi
(na koju particiju se snimaju aplikacije koje instaliram, a gde podaci?)
GRUB bih stavio u
/boot, ne u MBR prve particije gde je Win7 (kod mene bi /boot bio
/dev/sda5, što bih upisao u
Device for boot loader installation pri pravljenju particija).
Najpre, da li se slažete sa ovim?

Da napomenem da sam višao vodiče na netu koji
prave samo root particiju, čak ne ni swap (ja bih zbog hibernacije), a isto sam viđao u savetima ovde na forumu.
Koja je tačno korist od "/boot" i "/home"?
Kako želim par instalacija Mint-a da napravim, da li odmah da napravim particije za njih? Ako da,
da li za svaki Mint pravim root i home particiju? Kako da ih nazivam? Kolike bi bile? Može li "/inst1" i "/home1", recimo? Ponavljam da sam odvojio 20GB nepraticioniranog prostora, što je možda malo, jer nisam razmišljao o tri instalacije.
Kako izgleda kod tebe ova slika (primer sa neta)?
Za kraj -- veliko hvala!
[Ovu poruku je menjao owim dana 30.12.2012. u 04:33 GMT+1]