Citat:
Jbyn4e: Ako me ne bi bilo briga za hp_tools particiju
Voleo bih da znam šta je na njoj -- ne mogu da joj pristupim. A i da mogu, verovatno gledajući ne bih ništa (pametno) zaključio.
Citat:
nekim dobrim i proverenim programom za particionisanje
Recimo, kojim?

Nisam to nikada radio.
Citat:
1) Obrisao hp_tools
2) Smanjio C particiju za onoliko koliko bih zeleo za linux
3) pomerio recovery particiju na kraj nove c particije
Hold it down pioneer, ovo zvuči kao uvođenje svemirskog programa u Srbiju (za mene)!
Citat:
4) ostatak prostora ka kraju diska ostavio kao neparticionisan tj. slobodan prostor.
Taj deo znam, od neparticioniranog prostora bi Linux tokom instalacije napravio svoje particije.
Citat:
P.S. Primera radi, i ja imam tu particiju na disku pored dual boot-a na svom desktopu:
Koliko vidim na slici, imaš 5 primarnih particija na disku (tamno plava boja) --
kako, 4 je max?
Na tvojoj slici prvu nevidljivu particiju napravio je Win7.
Particija C: ti je Win7 sistemska (što tako velika?)
Particija D: ti je NTFS data
Paricija F: od 50GB FAT32 kao logički disk čemu služi?
Naredne dve nevidljive particije od 2GB i 100GB su -- šta?
Izvinjavam se na dibidus početničkim pitanjima.
Na linku koji si poslao predlažu:
Citat:
The limit is 4 primary partitions. You can add additional seconday partitions. When I do Linux I always do a Windows partition, then a /root then a linx swap and then a /home making them all primary. If you make the recovery disks using the HP Recovery Manager you could also get rid of the recovery partition. Obviously something has to go and it can be the HPTOOLS partition if you wish.
Hvala ti za link, tu zaista ima problema:
Citat:
I hate if there are too many recovery/system partitions, because it make us more difficult to dual boot with linux. finally, I did this: I make the recovery discs, then I delete recovery partition and HP_TOOLS partition. I have used recovery discs once. Turns out that, using it will make the recovery partition reappear (but I don't know whether it will make HP_TOOLS reappear, because I use recovery discs BEFORE I delete HP_TOOLS).
after you delete HP_TOOLS partition, BEWARE about one thing: do you have something called HP support assistant in your laptop? if yes, beware when it wants to upgrade HP software, because it will make HP_TOOLS partition reappear without your permission!! I really hate this. fortunately this happens before I dual boot with ubuntu. otherwise, you can imagine the mess!! (as I already have 4 primary partitions: system, C, data, and ubuntu, the appearance of another primary one, in this case HP_TOOLS, will clearly mess something up, maybe I can not even boot or whatever.) I think for now I will not update HP software, because I don't want HP_TOOLS reappear without my knowledge and mess with something.
[Ovu poruku je menjao owim dana 03.12.2011. u 09:42 GMT+1]