Imam problema sa usmenim delom ispita iz predmeta Baze Podataka. Imamo profesora koji hoce da znamo sve, ali nece nista da nas nauci. Dosao sam do poglavlja funkcionalnih zavisnosti (jedan deo razumem) i armstrongovih aksioma i to nikako ne mogu da razumem. U srednjoj skoli nisam ucio teoriju skupova (jesam u osnovnoj, ali to je bilo smesno, tako da sam morao malo da obnovim gradivo) ali ni logiku, bulovu algebru itd... E sada, to mi predstavlja problem pri obradjivanu jedno desetak pitanja iz navedenog predmeta. Moj problem predstavljaju slike koje predstavljaju neke algoritme redukcije, zatvaranja itd... Ne mogu da kazem da nista ne znam. Moj problem je vise u tome sto ja ne znam sta koji iskazi znace, kako se citaju itd...
Navescu neke, i uz svaku stavku koju ne razumem pokusavcu da navedem sta mi nije jasno.
Ja sam predpostavio da je obelezje sa leve strane iz Funkcionalne zavisnosti X ->B slozeno obelezje, odnosno X={A,B,C,D,E}, a da je "Y podskup skupa X",i da naravno "X" funkcionalno odredjuje "Y" ( X->Y). E sada, potrebo je da se leve strane funkcionalnih zavisnosti redukuju, odnosno da se uklone suvisna obelezja iz FZ.
postavicu jedan zadatak u kom se obradjuje metod normalizacije pomocu Algoritma sinteze, a u okviru njega i algoritam redukcije, koji je prva i polazna tacka algoritma sinteze (barem po meni). Naravno, na papiru je sve jasnije, ali i dalje ne mogu da prokljuvim te iskaze u navedenom algoritmu. Molim vas pomagajte...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I naravno, Armstrongovi aksiomi su pravila koja se primenjuju u postupku Normalizacije. Ja ne mogu da skontam ta pravila, iz gore navedenog razloga. Moze li neko malo prostije objasnjenje uz pokoji primercic, da bi mi bilo lakse da shvatim.
( ℑ1) (Refleksivnost) Ako je Ypodskup X, tada važi X->Y.
( ℑ2) (Proširenje) Ako je X->Y i Z podskup W, tada važi XW->YZ.
( ℑ3) (Pseudotranzitivnost) Ako je X->Y i YW->Z, tada važi XW->Z.
E sada, ovo su neka pralivla koja se primenjuju na dokazivanje da je sistem aksioma Neredundantan, Neprotivrecan i kompletan. Ja to u opste ne mogu da razumem. Tolikom mi je tesko da cu puci od muke. Kontam elementarne iskaze iz logike, i to mi nije toliko tesko, ali samo dokazivanje aksioma je haos.
Tu jos postoje pravlila izvodjenja.....
Pravila izvođenja.
( ℑ4) (Unija.) Ako je X->Y1 i XY2, tada važi X->Y1Y2
( ℑ5) (Dekompozicija.) Ako je X->Y i Z->Y, tada važi da je X pokskup Z.
Ova pravila izvođenja su posledica sistema aksioma ℑ.
[Ovu poruku je menjao bajkoK dana 18.10.2010. u 23:13 GMT+1]