1. Ne. Iako ima kontrola u winformsu koje jesu iz winapi-a to nije bio cilj vec pogodnost za izradu WinForms-a na windows platformi. WinForms je zapravo framework koji apstrakuje GUI, omogucava ti da u potpunosti zaobidjes ugradjene kontrole i napravis svoju od "korena", sto inace rade svi proizvodjaci 3rd party komponenti, otvore blanko HWND i crtaju preko GDI+. To sto se sve winforms kontrole interno baziraju na GDI+ i HWND i imaju WndProc je samo posledica implementacije WinForms-a za Windows platformu, na nekom drugom sistemu stvari bi bile manje ili vise drugacije ali bi managed API ostao isti.
2. Zapravo WPF/Xaml je isto apstraktni layer samo podignut na sledeci nivo (deklarativno), u tom pogledu nema neke vece razlike, oba se bukvalno koriste u istu svrhu samo imaju razlicite mogucnosti i drugacije se "programiraju". Jedini razlog zasto je DirectX usao u pricu je zato sto je vec bio tu, uradjen kako treba i sa funkcionalnoscu koja je bila neophodna WPF-u, i nije bilo ekonomskog smisla prosirivati GDI+ i dodavati mu DX funkcionalnosti samo da bi se WPF renderovao preko HWND; MS je isto tako mogao da krene i tim putem i da prosiri GDI+ u GDIWPF+ recimo i onda bi WPF isto bio HWND based. Isto vazi u obrnutom smeru, kad bi preradili interni kod WinForms klasa mogli bi da prebace WiForms da bude DX based, ali ni to se naravno nece desiti kako zbog kolicine posla tako i zbog cinjenice da postoji gomila 3rd party kontrola koje bi onda postale nefunkcionalne.
Moras da razdvojis apsktraktnu tehnologiju od njene implementacije, npr Xaml implementacija silverlighta na linuxu (Moonlight) nema DX ali svejedno ganja silverlight aplikacije (donekle

). Tebe kao WPF/Silverlight programera ne interesuje kako je on implementiran dok god je high-level API kompatibilan i dok sve radi u skladu sa specifikacijama.
3. comctl32.dll je WinAPI dll koji pominjes i u njemu su native kontrole, on je samo jedan deo WinAPI-a. I mada sam ja to prvi izrekao u ovoj temi, reci da su to kontrole je malo "prejako"

jer su to bas hard-core native prozori, kontrolu kreiras tako sto kreiras prozor odredjene klase (tj naziva) i sa kontrolom komuniciras slanjem WM_ poruka i pozivanjem GDI+ metoda nad rezultovanim HWND, ako hoces da obradjujes neki event moras da zamenis fabricki WndProc sa svojim i da presreces odgovarajuce WM_ poruke, itd. Sve je prilicno linearno jos od Win3.1, nema klasa, nema metoda, itd.
Sa druge strane WPF nije deo WinAPI-a iako ide uz Windows od Viste na ovamo. Razmisljaj o WPF-u kao o MFCu svojevremeno. On je C++ wrapper oko WinAPI-a i od neke verzije je i on bio na svim Windowsima ali opet nije deo WinAPI-a, ako je tvoja aplikacija bila MFC onda ti je bio neophodan MFC ili dinamicki ili staticki linkovan, ali su ne-MFC WinAPI based aplikacije radile savim fino i bez njega.
4. Nisam probao jos, ali moja pretpostavka je da nece moci. Rezultovani EXE ce verovatno bindovati direktno na specificne nove verzije DLL-ova i pokusaj startovanja ce verovatno prijaviti "cannot find DLL" gresku.
Citat:
Ontopic: kakva je veza ovog pack-a sa Vista Bridge-om? Koliko vidim radi se o skoro istoj stvari...
Managed stvari iz VistaBridga bi trebalo da su vec ubaceni u novi Windows SDK 6.1 tako da ti vista bridge vise ne treba (doduse nisam proverio), mada da ti direktno odgovorim, da, slicna stvar samo za Windows 7, valjda da ga ne bi zvali Windows 7 Bridge zovu ga Win7 API Code Pack

i sluzice ovoj svrsi dok te klase ne prebace u novi Windows SDK kad Win7 bude GA.
Citat:
WPF jeste vrlo moćan, ali što se tiče korištenja, istina je da jako mali broj ljudi isti i koristi. Dovoljno je pogledati .NET PF podforum na ES

Pa vi se aktivirajte malo

Zapravo iz mojih kontakata znam da je PUNO ljudi probalo WPF, skoro svako koga znam a radi .NET je bar probao WPF ali je malo ljudi srecno njime (ako iskljucimo silverlight na koji se lozi dosta ljudi). Mnogima je previse spor, nekima je tesko da svare deklarativno programiranje na tom nivou (ne mogu da izbiju aspnet/HTML iz glave), nekima smeta siromasan fond gotovih kontrola (ovde ja spadam), nekom smeta losa podrska za xaml dizajn iz visual studia a ne vole da kucaju xaml rucno

itd. Ja iskreno ne verujem da ce WPF postati mainstream, imace neki svoj market ali trenutno je vrlo tesko ovu ideju prodati u jednom biznis okruzenju sa neistreniranim programerima i radnim stanicama sa integrisanom grafikom koja ne moze ni tetris da ponese.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić