Evo, i ja da se jednom obratim za pomoc, doduse sa malo neobicnim pitanjem.
Moj prijatelj je kupio fantastican komplet bezicnog pribora « Makita LXT700 » (srafilice, busilice, cirkulari itd) u Americi. U skladu sa time, punjac litijumskih baterija (18v 3Ah) ima mrezni kabl za 110V. Punjac ima oznaku «Makita DC18RA» i na nalepnici sa podacima jasno pise da je napravljen za napon od 120V, snagu od 240w i frekvenciju mreze 50 i 60 Hz. Ono sto nas obojicu zanima je da li ovaj punjac moze da radi na mreznom naponu od 220V ?
Mozda uz neke prepravke, mozda i bez njih, jer su ovakvi uredjaji danas izvedeni u osnovi switch-evi. Zanimljivo je da je primarni deo mreznog stepena punjaca izveden elementima koji bi izdrzali napon od 220V :
Mrezni blok kondenzator – 0.47uF/275V
Mrezni osigurac – T8A/250V
Elektrolit – 820uF/250V
FET – 2SK3528
Dioda – FSF05A60
Gretz – D5SBA60
Tri optokuplera NEC 2561 …
E, sad, ja bih probao, ali sta ako coveku spalim punjac?! Istina, ni ovako ga ne moze koristiti bez pretvaraca napona 220V – 110V, ali obojica mislimo da bi elegantnije (a mozda i jeftinije) resenje bilo da taj punjac radi direktno na 220V.
Okacicu i nekoliko fotografija koje mozda nece biti velika pomoc, ali bi trebalo da vam pruze ideju o izvedbi punjaca.
Eto, toliko za sada, osim sto mozda treba reci da nas dvojica zeljno ocekujemo vasa misljenja i pomoc!

Hvala vam na interesovanju za ovaj post!
[Ovu poruku je menjao joste dana 23.04.2008. u 18:05 GMT+1]
KAON KSC-570
DM500S