Citat:
bierkof: tomkeus, da to je upravo ono sto sam trazio, sad jos samo da te pitam da li mozes malo objasniti ovaj dio. Kako cu da pokazem to?
Prostorna inverzija je kada sve komponente vektora pomnožiš sa -1, tj. suprotno ih usmeriš (identični rezultat se dobija ako sve koordinatne ose usmeriš suprotno). Ova transformacija ti je u suštini refleksija oko koordinatnog početka. Za običan radijus vektor koji je polarni vektor

prostorna inverzija rezultuje time da on postaje

. Uzmi sada nacrtaj dva vektora

i

i nacrtaj njihov vektorski proizvod

. Potom nacrtaj te vektore suprotno usmerene, tj. napravi prostornu inverziju, i ponovo nacrtaj njihov vektorski proizvod. Videćeš da se dobija vektor koji je isto usmeren kao u prethodnom slučaju tj. rezultati vektorskog množenja se ne ponašaju kao obični vektori već kao pseudovektori ili aksijalni vektori. Već sam bio napisao kako se računa jačina magnetnog polja kvazilinijskog provodnika i kao što se vidi ona u sebi sadrži vektorski proizvod tako da rezultujuća veličina nije polarni vektor. Razlog ovakvog ponašanje magnetnog polja možeš da pratiš unazad do činjenice da je tenzor elektromagnetnog polja antisimetričan, ali ja ti sada ne znam reći kojoj osobini elektroslabe interakcije imamo da zahvalimo za to.