Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...

[es] :: Nauka :: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...

[ Pregleda: 12464 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info

+8 Profil

icon Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...26.07.2006. u 20:40 - pre 228 meseci
Izgleda da je napokon razrešena misterija zašto smo često posle obilnog obroka pospani. Istraživači su otkrili da visok nivo glukoze, koja se javlja nakon konzumiranja obilnog obroka, ima sposobnost „isključivanja” moždanih ćelija koje nas održavaju budnima i punim elana.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu „Neuron” imaju smisla s obzirom na to da bi pospanost posle jela mogla da bude način na koji nam telo govori da se opustimo i čuvamo energiju koju nam je osigurala hrana, rekao je autor istraživanja Denis Burdakov sa Univerziteta u Mančesteru.

Tim stručnjaka je proučavao grupu moždanih ćelija, oreksin neurona, koje se nalaze u hipotalamusu i proizvode proteine oreksine koji su esencijalni za održavanje budnosti kod ljudi. Ovi neuroni noću su manje aktivni, a njihova poremećena funkcija može da vodi u narkolepsiju, stanje koje uzrokuje nemogućnost održavanja budnosti.

Burdakov tim izložio je oreksin neurone postupnim promenama u nivou glukoze, sličnim onim promenama koje se javljaju u krvi tokom dnevnog ciklusa hranjenja i gladi.

Istraživači su uočili da se aktivnost neurona može „isključiti” porastom nivoa glukoze u krvi do koje dolazi nakon jela. Ovo može da objasni pojavu pospanosti nakon obroka, kao i činjenicu da nam je teško da zaspimo kada smo gladni.
Istraživači dalje spekulišu da promene u osetljivosti oreksin neurona na glukozu mogu da vode ka gojaznosti. Naime, ove ćelije pomažu u regulisanju apetita i metabolizma, pa njihov defekt može da rezultira viškom kilograma.

J. R.

Odgovor na temu

Nenad Vranjanac
nbg

Član broj: 36176
*.101.eunet.yu.

+3 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...26.07.2006. u 20:49 - pre 228 meseci
ne znam koliko je ovo tacno, ali nas su na fiiologiji ucili da kad jedemo stimulise se plexus celiacus, i zbog vazodilatacije krv odlazi u creva, a reaktivno pada krvni pritisak u lobanji (pa nam se zbog toga spava)
kad imaš samo čekić, sve ti liči na eksere
postoje dve vrste ljudi: oni koji dele ljude na dve vrste i oni koji to ne cine

Odgovor na temu

fanfon
Apatin

Član broj: 15355
*.neobee.net.

+363 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...26.07.2006. u 20:56 - pre 228 meseci
Koliko mi je poznato, visok nivo proteina koji se konzumira u obilnom obroku utice na pospanost. Vecina body bildera cesto primeti da kad uzme vecu kolicinu proteina oseti pospanost. Negde sam procitao d aje vrseno istrazivanje na tom planu i da je jedna naucna studija potvrdila da visok nivo konzumiranih proteina utice na pospanost. Koliko je tacno-ne znam. Uglavnom, sa svih strana nas bombarduju mnogobrojnim kontradiktornim istrazivanjima u raznim oblastima ljudskog ponasanja, ishrane i sl...
Use Your Mind. Or someone else will.

Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info

+8 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...26.07.2006. u 21:30 - pre 228 meseci
http://www.newscientist.com/ar...eed-a-siesta-after-dinner.html

Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290

+1298 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...27.07.2006. u 18:02 - pre 228 meseci
i ja znam da pospanost posle jela dolazi od preraspodele krvi a ovo mi je malo cudno jer jos nisam cuo da je neko postao pospan od infuzije glukoze ili od povecanog nivoa secera u krvi...

Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
*.dynamic.sbb.co.yu.

+58 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...27.07.2006. u 20:50 - pre 228 meseci
Uz to ovde se koristi argument da glukoza u krvi raste do visokog nivoa posle jela sto nemora da bude slucaj ukoliko je obrok sadrzao hranu samo niskog glikemickog indeksa. Kako je to moguce ako za rucak imam npr samo krompir i meso bez nekog slatkog deserta?
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.

Odgovor na temu

Nenad Vranjanac
nbg

Član broj: 36176
*.184.eunet.yu.

+3 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...28.07.2006. u 04:35 - pre 228 meseci
krompir se u crevima vari do glukoze, tako da je to nadam se, odgovor.
inace, nije da se bas najbolje secam, ali to je valjda i jedini oblik saharida koji moze da se apsorbuje u crevima. (mozda gresim)
kad imaš samo čekić, sve ti liči na eksere
postoje dve vrste ljudi: oni koji dele ljude na dve vrste i oni koji to ne cine

Odgovor na temu

Mikky

Član broj: 18
*.dynamic.sbb.co.yu.

+58 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...28.07.2006. u 08:41 - pre 228 meseci
Sve je to ok, svaka hrana sastavljena od ugljenih hidrata se razlaze do glukoze samo je pitanje koliko je organizmu potrebno za to. Npr med ili kucni secer se jako brzo razlazu kad ih pojedes i dizu glukozu u krvi za jako kratko vreme. Sa druge strane krompir se sporo razlaze i to traje par sati pa nivo secera u krvi ne raste naglo i nema velike skokove.
-I know UNIX, PASCAL, C, FORTRAN,
COBOL, and nineteen other high-tech
words.

Odgovor na temu

kv66

Član broj: 38196
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.popdepression.com

+2 Profil

icon Re: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...28.07.2006. u 16:50 - pre 228 meseci
Citat:
Nenad Vranjanac: ne znam koliko je ovo tacno, ali nas su na fiiologiji ucili da kad jedemo stimulise se plexus celiacus, i zbog vazodilatacije krv odlazi u creva, a reaktivno pada krvni pritisak u lobanji (pa nam se zbog toga spava)

kratko i tacno!
Calexico

Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Zašto nam se spava nakon jela - Pospani od glukoze ...

[ Pregleda: 12464 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.