Citat:
toleander:
uh, nimh imaju dve prednosti. mogu da se pune i duze traju pri velikoj potrosnji. problem sa alkalnim je sto ih veliki potrosaci brze iscede... barem sam tako iskopao na netu, a i to je u skladu sa mojim iskustvom...
litijumske baterije se ne pune, imaju veeeelik kapacitet, traju mnogo duze od od alkalnih i nimh, i kostaju k'o sa sam djavo... cr-v3 litijum baterija (umesto 2 AA ili nimh) me je kostala 1200 dinara pre dva meseca

jos jedna prednost im je sto mogu jako dugo da stoje dok ih ne koristis, a da se ne prazne (10-ak godina)
*NiMH baterije donose vecu gustinu nego alkalne i kao takve imaju znatno veci kapacitet. pored prednosti sto mogu da se pune ponovo ide i cinjenica da nisu mnogo skupe.
Mana: Memorijski efekti (pojava da posle nekog vremena baterija privremeno izgubi deo svog kapacitetra. ova "privremenost" se ipak tokom vremena povecava).
*
Litijumske baterije se mogu puniti, normalno one baterije koje su i namenjene za punjenje. Ali, uglavom sa aparatima idu InfoLithium baterije, koje nisu bash za punjenje. Li baterije donose jos veci kapacitet i izdrzljivost nego NiMH a i ne postoji memorijski efekt.
Mane: Jako visoka cena. Nedovoljan zivotni vek.
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"