macolakg Dragoljub Aleksijevic Kragujevac
Član broj: 301424 Poruke: 3238 *.dynamic.isp.telekom.rs.
|
@Darko_zed
Ha :-)
Prica pocinje obicno ovako:
Zvoni telefon...
Ja: Da...
Neko: da li sam dobio Macolu? Izvinite zbog nadimka, ne znam vam pravo ime.
Ja: Da, ja sam, samo izvolite, svi me tako zovu...
Neko: Cujte, da odmah predjemo na stvar (tisim glasom), nije bas za preko telefona... Mozemo li da se sastanemo u nekoj kafani gde nema guzve?
Ja: zakazem termin i mesto...
U zabacenoj skoro praznoj kafani, sa dva pripita gosta u uglu dijametralno suprotnog od onog gde mi sedimo:
Neko: (osvrcuci se levo-desno) vadi ispod stola akten tasnu, izuzetnog kvaliteta izrade, malo vecih gabarita, sa dva sifarnika za otkljucavanje i otvara je...
U akten tasni vidim jako lepo izradjenu alumunijumsku kutiju sa velikim instrumentom koji ima kazaljku, sa nekoliko prikljucnih terminala odlicnog kvaliteta, 4-5 prelepih preklopnika, sa vrlo profesionalno ostampanim oznakama, kaligrafskim slovima.
Pored "instrumenta", u kesi od ciste svile nazirem postojanje jos nekih predmeta.
Pitam: Sta je u kesi?
Neko: To su sonde, ima ih 4 komada.
Znate, ja sam ovaj uredjaj kupio u Kanadi. Platio sam ga 12000$, ali izgleda da mu se nesto dogodilo u transportu.
Pa pitam vas: da li bi mogli da ga pojacate?
Izgubio je osetljivost, a covek u Kanadi mi je demonstrirao njegov rad.
Zakopali smo zlatni dukat na metar dubine, i on ga je uredjajem otkrio.
Pitam se da ga nije ostetio aerodromski rendgen?
Znate, on mi je objasnio da se SPECIJALNOM metodom merenja otpora zemljista, pomocu ove 4 sonde, koje na odredjen nacin zabodete u zemlju, moze utvrditi lokacija i vrsta metala u njoj (vadi iz svilene kese 4 izuzetno lepo napravljena kocica od prokrona, sa zicama od nekoliko metara).
Znate, ja sam cuo da biste jedino vi mogli da ga "pojacate".
---------------------------------------------------------
Tajac.
Razmisljam: Obrazovan i vaspitan covek, dozvolio sebi da ga prevari ugladjeni sarlatan iz Kanade.
Dobro, moze se desiti svakom...
Nemam srca da mu kazem da je bacio 12000$. Osecam se jadno, i ako je on prevaren...
Posle krace stanke kazem mu:
Znate, nikada nisam video takav princip merenja, i nista ne znam o tome.
Bice najbolje da se obratite izvornom proizvodjacu...
Neko: Uh, vi ste mi bili poslednja nada. Kada sam njega zvao, ne javlja se. Moguce je da je otisao na odmor, a ja se tek za 2 meseca vracam u Kanadu. Znate, jedva sam ga preneo preko granice, a sada treba da ga vracam, bas sam u problemu.
Mozete li makar da pokusate?
Ja: Oprostite, bojim se da mogu nesto poremetiti u uredjaju, jer ne znam princip njegovog rada. Ne bih se usudio da "cackam" po necemu sto ne poznajem.
Neko: Ali ja insistiram da pokusate.
Ja: Zao mi je, stvarno ne bih. Pretpostavljam da je jos u garantnom roku.
Neko: Jeste, jos je u garanciji, ali vec smo ga otvarali. Nekoliko dobrih elektronicara je vec pokusalo. Jedan mi je zamenio nekoliko delova i rekao da su mnogo osetljiviji od bivsih, i Bogami, lepo mi naplatio. Medjutim, opet nista. Svaki pokusaj probe sa jednim ili vise dukata zavrsi neuspehom.
Razmisljam: Tuga! Opet je prevaren.
Posle beskrajnog ubedjivanja, definitivno odbijam da imam ikakav dodir sa tim uredjajem...
Odlazimo. Svako na svoju stranu. On pognute glave. Ja, po ko zna koji put razocaran u moralnost nekih osoba...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prolaze godine...
Po ko zna koji put zvoni telefon...
Ja: Da.
Neki drugi Neko: Znate, imam nesto za vas, ali nije za preko telefona...
Ja: Znate li tacno gde ga je deda zakopao, i koliko je kilograma u pitanju?
Neki drugi Neko: Da vam neko nije nesto pricao o meni?
Ja: Ne naravno, ja vas i ne poznajem.
Neki drugi Neko: Da niste mozda vidoviti?
Ja: Ne. Nisam.
Neki drugi Neko: Nista. Dovidjenja, izgleda da sam pogresio broj.
Ja: Dovidjenja. Prijatno.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
OVO JE STVARNA PRICA (jedna od takvih).
Nije proizvod maste.
Na nesrecu, nije jedina takva...
Saslusao sam ih par desetina, dok nisam otkrio metodu direktne odbrane pri prvom kontaktu telefonom.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nekada davno sam imao prilike da sagledam unutrasnjost profesionalnog uredjaja francuskog proizvodjaca "Metadecco".
Bila je to veoma slozena naprava (sa cenom od oko 8000DM tadasnjih), i njen vlasnik je uspesno nalazio grumenje zlata po reci Tari. Radio je na principu merenja interferencije izmedju dva oscilatorna kola (dva kalema oko metar u precniku).
Darko_zed je opisao taj princip.
Takodje sam imao prilike da vidim jos slozeniji uredjaj, u vlasnistvu Geoloskog zavoda Srbije, koji radi na principu emitovanja magnetnog pulsa, i lici na skiju dugacku oko dva metra.
Takodje je Darko_zed opisao i njegov princip rada.
Oba uredjaja su izuzetno slozene naprave, i za bazdarenje zahtevaju poveliki plac, napravljen od posebno dobro preciscenog zemljista, do dubine od par metara.
Pravljenje visoko osetljivih uredjaja te vrste je manji problem od dobrog bazdarenja (za dubine vece od pola metra i male kolicine metala).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
@Brelak
Google, ne samo da cini coveka madjionicarem, vec pogadja i misli! Ukucate nesto sa jednim pogresnim slovom. A on: da li ste mislili na X (nesto to).....? I pogodi majku mu!!! :-)
Pozdrav
|