Video sam da je bilo slicnih tema ali pre 4-5 godina pa mozda se nesto promenilo na bolje.
Znaci ako izuzmemo sta je dozvoiljeno a sta ne, po pitanju copyrighta, koja je procedura za pravljenje sopstvene linux distribucije.
Recimo uzmem neku distribuciju i prepravim je u drugu. A pod prepravkama podrazumevam:
-da svuda stoji drugo novo ime i ako recimo neko proverava sistem da ne moze utvrditi od koje distribucije je nastala ova nova.
-sama struktura ne mora biti promenjena ali izgled i podaci o sistemu da budu drugi.
-da svi dodatni programi recimo open office prilikom ucitavanja prikazuju ime te nove distribucije i slicno...
Koliko je to komplikovan posao?
Koliko ja znam jedna Linux distribucija se sastoji od kernela i grafickog okruzenja.
Da li za svaki distro treba modifikovati kernel, ili se kernel odvojeno razvija i univerzalan je?
Da li je graficko okruzenje Gnome ili KDE posebno za svaki distro ili su to univerzalna okruzenja?
Gde se smestaju podaci o distrou?
Da li svaki paket odnosno program nosi u sebi informacije o posebnoj distribuciji ili je to univerzalni paket?
Da li je potrebno poznavati dobro neki programski jezik ili je moguce editovati odredjeni kod i promeniti ime sa recimo "Ubuntu" na "Neko drugo"...
Ja sam svojevremeno prevodio dos :)) i tako kao napravio svoj OS i ako nisam imao pojma sta je sta, i uglavnom je bilo lako samo dosadno.
Jel postoji neki source kod koji se moze prepraviti i onda kompajlirati?
Hvala unapred!