Citat:
Inace kiosk brze hrane je otvorio moj odlican prijatelj, predlog je da mu ja odradim bazu onako prijateljski za dusu sto se kaze, da covek ne mora i to da placa povrh svega.
Zaista je lepo od tebe sto si se ponudio da prijatelju ucinis uslugu. Medjutim, problem je suvise slozen za pocetnika, a oni koji to znaju da rese (ja ne znam) nisu spremni da rade 'za dusu'. Zasto je problem 'suvise slozen'? Zato sto se u stvari ne zna sta se hoce. Da li hoces da pratis promet materijala ili da vodis knjigovodstvo? To su dve veoma razlicite stvari.
Pracenje prometa materijala nije regulisano zakonom, svako radi kako hoce ako zna sta i kako hoce. Knjigovodstvo je regulisano zakonom i ne dozvoljava odstupanja od propisanih proceura, makar one bile i glupe i neprimerene upotrebi racunara. Svakako da se pracenje prometa i knjigovodstvo ponegde dodiruju a ponegde preklapaju, sto problem jos vise komplikuje. Recepture i normativi dodaju jos jedan nivo slozenosti. Uporedjivanje stvarnog stanja i izracunatog na osnovu normativa i receptura redovno pokazuje neslaganje. To je normalno i mora se knjigovodstveno registrovati, ali treba znati kako.
Posto je u pitanj kiosk brze hrane, postavlja se pitanje efikasnog unosa podataka, sto znaci posebno pazljivo uradjen korinicki interfejs, takav da minimizuje vreme unosa narudzbi i naplate. St a ce pre da radi radnik, da pravi sendvic ili da kuca po tastaturi. i gde ce taststura da stoji a da mu ne smeta. a da mu je pri ruci kad zatreba. To sve ne mora da ima veze sa programiranjem i bazama podataka, a jako je vazno. Nije slucajno sto dobre sisteme za naplatu/pracenje imaju samo veliki lanci tipa McDonald.
Ovo me sve podseca na osamdesete godine, kad su se pojavili u Jugi prvi PC. Svaki klinac iz Matematicke Gimnazije u Beogradu sanjao je o tome da napravi Operativni Sistem (ni manje ni vise

, naravno bolji nego tada vladajuci DOS (ni manje ni vise

. A sve zato sto su u skoli ucili asembler ili masinske jezike i citali Galaksiju i PC Racunare. Tako i danas, samo zato sto je Access dostupan svima ne znaci da sako mzoe da radi sve.
Teme koje si pominjao, kafici, magacini i slicno, trajale su mesecima i nikad se nisu zavrsile, jer smo se ili zapetljali ili udaljili od pocetnog zahteva. Ako niis razumeo sta se tamo kaze, nema potreba ni da otvaras zakacene primere. Ovaj posao se ne uci od primera do primera na forumu. Uci se u skoli, srednjoj, visoj, fakultetu i slicno. Moras da imas predznanje, forum ce ti samo dati neke nove ideje i pokazati neke cake.